Lapin kultahippu arvokas keräilyesine – parhaimmat hiput päätyvät vitriiniin

0

Kulta on arvokas jalometalli, mutta keräilyesineenä kullan hinta saattaa nousta moninkertaiseksi. Kullankaivaja Kari Merenluodon mukaan isot kultahiput ovat keräilyesineitä.
– Parhaimmillaan niistä maksetaan kaksitoista kertaa enemmän kuin kullan maailmanmarkkinahinta on, Merenluoto kertoo.
Lapissa on kaivettu kultaa 150 vuoden ajan. Lapin Kullankaivajain Liitto esitteli keräilyhippuja merkkivuoden kunniaksi tänään Helsingissä. Hiput kuuluvat monialayritys Wihurin pääomistajan Antti Aarnio-Wihurin kokoelmaan.
Aarnio-Wihuri kertoo menneensä Lemmenjoelle kalaan vuonna 1957, minkä jälkeen hän innostui ostamaan ja keräilemään hippuja.
Kokoelman arvokkain on Evert Kiviniemen vuonna 1935 Luttojoelta löytämä 393 gramman hippu, joka on Lapin kultahistorian suurin.
– Olen itsekin huuhtonut. Painavin hippu on kokonaista 3,2 grammaa, Aarnio-Wihuri naurahtaa.
Viime kesä oli poikkeuksellinen, sillä suuria hippuja huuhdottiin ennätysmäärä. Suurimmat kaksi viime kesän hipuista nousivat kymmenen suurimman joukkoon Lapin kullankaivuun historiassa. Mika Telilän ja Pekka Postilan hippu ”Ukkoäijh” painaa 228 grammaa.
Vaikka viime vuosi oli ennätysvuosi, siitä ei ole Lapin Kullankaivajain Liittoa edustavan Antti Peroniuksen mukaan pääteltävissä mitään tulevaisuuden suhteen.
– Ei sitä voi ennustaa ollenkaan. Osuttiin viime kesänä monen sattumuksen kautta semmoiseen paikkaan, josta kolisi mahdottomasti kultaa, Peronius sanoo.
Kullan maailmanmarkkinahinta oli tänään noin 42 dollaria grammalta.

Konekaivuu loppumassa Lemmenjoella

Lapin kullankaivajien suuri huoli on tällä hetkellä se, että koneellinen kullankaivuu Lemmenjoella loppuu vuonna 2020. Peronius arvioi, että tuotanto Lemmenjoella romahtaa murto-osaan.
Lapiolla saa kaivaa Lemmenjoella vuoden 2020 jälkeenkin. Koneellinen kullankaivuu jatkuu muilla alueilla.
Tärkeimmät kullankaivuualueet ovat Lemmenjoen lisäksi Laanila ja Tankavaara. Aivan viime vuosina on löydetty kaksi uutta aluetta, Roivainen ja Mäkärä.

STT

Kuvat: