Lisää vauhtia moottoritiellä ajamiseen

  7

  Muurlan ja Kehä III:n välisellä moottoritieosuudella saa ajaa 1. maaliskuuta alkaen 120 km tunnissa, jos sää on hyvä. Liikennevirasto ottaa maaliskuun alussa käyttöön nopeusrajoitusten siirtymäajat.

  Siirtymäaikojen käyttöönotto tarkoittaa käytännössä, että hyvissä sää- ja keliolosuhteissa nopeusrajoitus voidaan tietyillä moottoritieosuuksilla nostaa sataankahteenkymppiin jo hyvissä ajoin ennen kesänopeuksiin siirtymistä. Kesänopeuksiin siirrytään yleensä maalis-huhtikuun vaihteessa.

  Kaitsu

  Eipä tuo muutos taida paljoa vaikuttaa, nytkin Salo – Turku välillä ajetaan surutta ohi 120 ja yli. Vinkiksi poliisille…

  Eve

  Rajoitukset on turhia näillä keleillä.

  Kaitsu

  Eli omalla harkinnalla voi päättää mitä nopeutta ajaa? Jos tielle osuu tutkanheiluttaja, saattaa olla eri mieltä.

  Urpo

  Ei tarvi edes olla tutkaa. Minäkin olen eri mieltä.

  Ylinopeutta ajavat varaavat turhaan tien kapasiteettia omimalla vasemman kaistan itselleen. Kun he saavat kiinni suurinta sallittua ajavan, alkaa usein painostus ja ihmettely, miksei edessä ajava katso peiliin, vaikka todellisuudessa ylinopeuskuskin pitäisi katsoa omaa mittariin. Kun tuohon tilanteeseen ei viitsi hankkiutua, pitää jäädä rekkojen yms. hitaampien perään köröttelemään, kunnes nämä hätäilijät ovat menneet. Tätä ei ylinopeuskuskit voi käsittää, eivät kun eivät ylinopeudessa mitään ongelmaa näe. Sääli sinänsä, että kalliin moottoritien mahdollisuudet hukataan tuolta osin.

  Mikä muuten mahtaa mättää moottoritien telematiikkaurakassa, kun valmista ei tunnu tulevan? Ajetaankohan koko kesä kiinteillä rajoituksilla?

  Matti

  Tuo on täysin mielivaltaista ja lapsellista, kuka sitten leikkiikään noilla nopeusrajoituksilla. Pitää varmaan hienona, kun on valtaa muuttaa nopeuksia.

  Moottorotie välillä 80 km/h, kun 6-tiellä saa ajaa 100 km/h. Täytyy nyt ottaa huomioon, että moottoritiellä ei ole vastaan tulevaa liikennettä. Pikkusieluisten puuhaa.

  Ex-noksu

  Näin on. Joskus sadekuuron jälkeen rajoitukseksi unohtuu 80 km/h tai rajoitusta on alennettu niittokoneen takia. Ko. konetta ei vaan enää missään näy.

  Niin kauan kuin laki ei salli nopeuksien joustaa myös ylöspäin, olen niitä vastaan.

  Joku voi olla sitä mieltä, ettei alennettu rajoitus montaa minuuttia hidasta. Ei hidastakaan, mutta kyse on nopeusrajoitusten uskottavuudesta. Jos rajoitusta on syyttä alennettu, se rapauttaa autoilijoiden uskoa rajoituksiin tyyliin ”taas tuo on unohdettu päälle”. Silloin ei kolaritilanteessakaan oteta alennettua rajoitusta tosissaan etenkin, kun rajoitus alkaa kilometrejä ennen kolaripaikkaa.

  Laillisesti nopeasti

  Avainkysymyshän tässä on se, miksei laki salli korkeimman nopeuden nostamista ennen 1. maaliskuuta. Säiden haltijahan saattaa tarjota meille mitä oivallisimmat autoilukelit jo helmikuussa, kuten myös teki.

  Rajoitusten ja ylipäänsä sääntöjen noudattaminen nousee niiden mielekkyydestä.