LP Viesti vei runkosarjavoiton kannalta erittäin tärkeät sarjapisteet Kuusamosta

0

LP Viesti vei lentopallon naisten Mestaruusliigan runkosarjavoittoa ajatellen mittamattoman tärkeät sarjapisteet Kuusamosta. Kotijoukkue Pölkky joutui taipumaan suoraan erin 0-3 (21-25, 20-25, 20-25). Näin LP Viesti nousi kahden pisteen erolla liigakärkeen ja vieläpä ottelun toisena olevaa HPK:ta vähemmän pelanneena.

LP Viesti teki aloitusseitsikkoonsa yhden odotetun muutoksen keskiviikkoiseen WoVo-otteluun verrattuna. Dubravka Rakic tuli keskitorjujaksi Pilvi Kettusen tilalle. Tosin myös Kettunen marssi kentälle jo avauserän alkupuolella Anna Czakanin jäätyä sivuun. Czakan ei sen jälkeen pelannut ottelussa lainkaan. Näin joukkueesta puuttui miltei koko ottelun ajan kolme tärkeää pelaajaa, Czakanin lisäksi pitkäaikaispotilaat Ronja Heikkiniemi ja Eeva Puukka.

Ensimmäinen erä oli pelitapahtumiltaan todella eriskummallinen. Pölkky teki hirvittävän määrän virheitä (8 kappaletta) syötöissä ja suurehkon määrän virheitä hyökkäyksissä (4).

Kun LP Viesti napsi todella poikkeuksellisesti kuusi torjuntapistettä, ei salolaisten tarvinnut hankkia juurikaan pisteitä omilla hyökkäyksillään. Tämä johtikin outoon tilanteeseen, jossa kukaan salolaisjoukkueen pelaaja ei voittoerässä tehnyt kahta pistettä enempää. Hyökkäysprosenttikin oli vain 19, jolla yleensä hävitään erä niin sanotusti pystyyn.

Virhesumasta huolimatta Pölkky ehti näyttää jotkut tovit erävoittajalta. Se nappasi vierasjoukkueen 9-5-johtotilanteen kiinni ja eteni parhaimmillaan 17-15-lukemiin.

Tämän jälkeen ongelmat alkoivat jälleen seurata toisiaan, ja LP Viestillä osui tietyiltä osin kaikki kohdilleen. Esimerkkinä tästä käyköön perinteinen torjuntavaihto, jossa hakkuri Saana Lindgren tuli hetkeksi passari Viktoriia Tuchashvilin tilalle. Lindgren saavutti välittömästi torjuntapisteen, ja erän aikana kaksi torjuntapistettä teki myös siinä tilastossa harvemmin juhliva Tuchashvili.

Toisen erän alkua edettiin 5-5-lukemiin asti tasaisemmin ja kotijoukkueen osalta myös tasokkaammin. Pölkky piti hienokseltaan ohjia käsissään, kunnes LP Viestin hakkuri Kertu Laakin kaksi hyökkäyspistettä tasoittivat jälleen tilanteen (10-10).

Pölkyn keskitorjujan Mara Greenin hyökkäys osui suoraan passari Tuchashvilin kasvoihin ja siirsi kotijoukkueen kahden pisteen johtoon. Tuchashvili pystyi kuitenkin jatkamaan ottelua kovasta tällistä huolimatta normaalisti. Tekniselle aikalisälle mentiin numeroissa 14-12.

Syöttövirheet uhkasivat jälleen syödä Pölkyn johtotilannetta. Yleispelaaja Essi Helminen onnistui kuitenkin yhden naisen torjunnassaan Dubravka Rakicia vastaan, ja seuraavassa pallossa Tuchashvili-Rakic-duon ajoitukset olivat pielessä. LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen otti aikalisän 17-14-tilanteessa.

Heti sen jälkeen tahti muuttui täysin. Salolaiset nousivat vuorostaan tasoihin ja Noora Kososen kahdella peräkkäispisteellä vielä kahden pisteen johtoonkin. Pölkyn vastaanotto mureni, ja LP Viesti teki kuusi pistettä peräkkäin. Kotijoukkueen päävalmentaja Tuomas Alatalo joutui tämän Tuchashvilin syöttöputken aikana turvautumaan kahteen aikalisään.

Virheet palasivat kuitenkin myös hyökkäyspuolella kuusamolaisten ohjelmistoon. Ero ei enää kaventunut kahta pistettä pienemmäksi, ja lopulta LP Viesti marssi jopa varsin selkeään erävoittoon. Kohentuneessa hyökkäyspelissä tärkeässä roolissa oli kuusi pistettä erän aikana tehnyt Laak.

Kolmas erä eteni alussa toisen kaltaisesti tiukassa tilanteessa. Pölkky hankki kahteen kertaan kahden pisteen eron, mutta Viesti kiri kummatkin kiinni numeroihin 10-10. Laak nosti alati tasoaan kärkiottelua vastaavaksi ja salolaisten kannalta myös tarpeelliseksi.

Pölkky johti taas kahdella pisteellä, ja taas LP Viesti nousi tasoihin sekä tällä kertaa myös ohi. Yleispelaaja Tuuli Kukkonen onnistui tekemään kaksi peräkkäistä hyökkäyspistettä, ja tekninen aikalisä koitti kahden pisteen vierasjohdossa.

LP Viestin voitonjuhlat alkoivat häämöttää. Rakicin ässä ja Olena Prokopenkon virheeksi tuomittu hyökkäys veivät salolaiset jo 17-13:een.

Pölkky pääsi vielä kolmen pisteen päähän, mutta Tuchashvilin ovela juju ja takavuosilta tuttu Tuchashvili-Rakic-pateri vei LP Viestin enää kolmen pisteen päähän otteluvoitosta (18-22).

Vierasjoukkue pelasi tasokkaan kolmannen erän hyökäten tehokkaasti. Tuuli Kukkosen onnistuminen toi neljä ottelupalloa, joista heti ensimmäinen lopetti ottelun.

LP Viesti pelaa seuraavan ottelunsa vasta kahden ja puolen viikon kuluttua, kun jumbojoukkue WoVo saapuu Salohalliin 17. helmikuuta.