”Olen apulaisprofessori ja toimenkuvaani kuuluu roskisten tyhjentäminen” – Helsingin yliopiston väki mielenilmauksessa työkiistan vuoksi

0

Anna Keski-Rahkonen on saanut tarpeekseen. Hän osallistui yliopiston henkilökunnan mielenilmaisuun Porthanian edessä Helsingissä torstaina puolenpäivän maissa.
Keski-Rahkonen on apulaisprofessori Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
– Olen lakossa, koska yliopisto on pistänyt meidät joustamaan jo monta vuotta. Ja nyt minä olen totally fed up. Nyt riittää.
Keski-Rahkonen sanoo, että yliopiston henkilöstöä, tukipalveluja ja aputyövoimaa on viime vuosina leikattu niin rankalla kädellä, että tutkimustyön ja laadukkaan opetustyön edellytykset ovat muuttuneet kestämättömäksi.
– Minä toimin apulaisprofessorina, ja työnkuvaani kuuluu nykyään muun muassa roskisten tyhjentäminen, Keski-Rahkonen sanoo STT:lle.

”Ilman rahaa ei arvostusta”

Helsingin yliopistolla osoitettiin mieltä alan työriidan vuoksi.
Työnantajapuoli hylkäsi tiistaina sovintoesityksen, joka olisi työntekijäpuolen mukaan korottanut palkkoja hieman alle yleisen korotuslinjan.
– Nyt riidellään kaiken muun lisäksi rahasta. Raha on arvostuksen merkki. Jos ei ole rahaa, ei ole arvostusta, Keski-Rahkonen sanoo.
Ranskan kielen professori Mervi Helkkula osoitti myös mieltään hyytävässä pakkasessa. Helkkula kertoo kokevansa, että työ yliopistolla on muuttunut paljon irtisanomisten takia. Hän arvostelee myös sitä, että hallintohenkilökunta keskitettiin palveluyksikköön.
– Mutta enemmän tämä lakko johtuu siitä, että me emme enää koe että meitä arvostetaan työntekijöinä. Meitä ei oteta mukaan päätöksentekoon, meiltä ei kysytä mielipiteitä.
Helkkulan mukaan ongelmat tiivistyvät tunteeseen, että yliopistoväki nähdään pelkkinä rahanhankkijoina.
– Olisi tärkeää, että meitä arvostettaisiin tieteentekijöinä, että meidän perustyömme, opetus ja tutkimus, tulisi jälleen arvoon. Toivomme myös tiettyä vapautta tehdä työtämme.

Historiallinen työtaistelu

Helsingin yliopisto on vuorokauden lakossa, joka alkoi keskiyöllä. Lakko liittyy yliopistoalan työriitaan.
Työtaistelu on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa myös professorit ovat Suomessa lakossa, Professoriliiton toiminnanjohtaja Tarja Niemelä vahvistaa STT:lle. Työnseisaus vaikuttaa yli 32 000 opiskelijaan. Lisäksi Helsingin yliopiston alaiset Viikin normaalikoulu ja Helsingin normaalilyseo ovat kiinni, joten koulupäivä jää väliin noin 1 500 oppilaalta ja opiskelijalta.
Työriidassa keskeisenä kysymyksenä ovat palkat. Sivistystyönantajat hylkäsi sovittelija Janne Metsämäen jättämän sovintoehdotuksen.

Lakkouhkia ympäri maata

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Juko, JHL ja Pardia antoivat tiistaina kolmannen lakkovaroituksen. Työtaisteluun osallistuisivat Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun ja Turun yliopistot sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Åbo Akademi. Lakko toteutuu 14. maaliskuuta, jos sovintoa ei saavuteta sitä ennen.
Aiemmin maaliskuun 7. päivälle annetun lakkovaroituksen kohteena ovat Aalto-yliopisto, Hanken, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Taideyliopisto sekä Vaasan yliopisto.
Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo vauhdittaa neuvotteluja ”merkittävillä tukitoimilla”. Liiton hallitus päättää toimista perjantaina.

STT

Kuvat: