Poikakulttuuri syö tasa-arvoa

8

JUHA RUUSUVUORI. Melko usein tulee mentyä jorpakon ylitse ruotsinlaivalla, koska yksi tyttäristämme asustaa Ruotsissa. Äsken huomasin, että peräti puoli vuotta oli ehtinyt kulua ilman Viking Gracen mainiota ruokaa.
Tuntui mukavalta olla pitkästä aikaa oudossa laivamaailmassa, katsella matkustajien menoa ja nauttia irrallisuuden tunteesta. Tukholman paateillahan on melko rauhallista verrattuna Tallinnan alusten ördäyskulttuuriin.

Oli aivan tuiki tavallinen torstai-ilta. Monet matkaajista olivat nuoria urheilijoita jostakin päin sisä-Suomea. Oikein kivoja lapsia ja nuoria, tietenkin vähän kovaäänisiä, mutta sehän kuuluu nuoruuteen.
Yksi asia kuitenkin sattui korvaan, ja se oli v-sanan innokas viljely. Ehkä joka kolmas sana oli sama, naisen ulkosynnyttimien rahvaanomainen versio. Toki puheessa tuli myös muita rumia sanoja.
Luulisin, etteivät juuri Suomen naiset ole keksineet ottaa v-sanaa normaaliin puhekieleen. Siksi ajauduin väistämättä miettimään miesten ylivaltaa meidänkin maassamme.
Suomihan on maailman kärkipäässä sukupuolten välisessä tasa-arvossa, sitä ei käy kieltäminen, kun katsotaan miten asiat ovat Euroopassa, Saksasta etelään tai tuolla idässä. Mutta siitä huolimatta meillä tuntuu olevan paljon tekemistä tasavertaisuuden rintamalla.
Naista halventavat ilmaisut ovat edelleen tavallisia suomalaisten miesten puheessa. Minusta ei ole kiva, että joku kutsuu rakasta vaimoaan termillä muija. Jopa akateemisissa piireissä saattaa kokouksen ainoa nainen olla se, joka joutuu mittaamaan kahvia keittimeen.
Pitää jaksaa ihmetellä uutisia eduskunnasta, joiden mukaan vanhemmat kansanedustajaherrat olivat mielellään käpälöineet nuoria naisedustajia. Muutamassa suomenkielisessä kulttuurisäätiössä johtajat ovat pitäneet oikeutenaan klähmiä naiskirjailijoita. Asiasta ei haluta puhua, koska apurahat ovat tärkeitä taiteilijoille.
Paljon tällaista kuitataan rutiininomaisesti, todetaan että pojat nyt ovat poikia.

Mitenhän kauan tällainen ”poikakulttuuri” saa Suomessa jatkua? Mistä se oikein on saanut alkunsa, kivikaudestako? Muistan oikein mainiosti, miten me pikkupoikalaumassa puhuimme rumasti tytöistä, koska emme heistä mitään tienneet. Mutta edelleen näkyy suurien pikkupoikien laumoja, jotka käyttäytyvät huonosti naisia kohtaan, aivan kuin naiset edustaisivat jotakin muuta ihmislajia kuin luomakunnan kruunut.
Armeijako takaa Suomessa sen, että miehet jatkavat pikkupojan aivoilla ajattelua? Miksi miehet keskenään puhuvat saunassa vaimoistaan aivan kuin naiset olisivat kotoisin toiselta planeetalta?
Luulen, että olisi helpompaa kaikille nähdä kanssaihmiset kanssaihmisinä, aivan heidän sukupuolestaan riippumatta.

Kirjoittaja on Taalintehtaalla asuva kirjailija.

Pälli

Noh, mitäs me soijamiehet.

mies88

Et taida hirveästi olla varsinkaan nuorten naisten kanssa tekemisissä kun et tiedä heidän kielenkäytöstään. Moni kiroilee kuin rekkamies konsanaan ja kyllähän se tekee pahaa kuulla semmoista samoin kuin poikien kiroilu. Enkä minä eikä moni muu nainen pidä ”muija”-sanaa loukkaavana, kuten miehetkään eivät pidä ”ukko”- tai ”äijä”-sanaakaan loukkaavana. En usko että naiset kaipaa kaltaistasi sijaisloukkaantujaa ja he osaavat itse sanoa jos tämmöinen ns. poikakulttuuri heitä haittaa niin kovin. Mutta sehän kertoo vain että hyvin on asiat maailmassa jos tämmöiset asiat painaa eniten mieltäsi.

JNH

”Minusta ei ole kiva, että joku kutsuu rakasta vaimoaan termillä muija.” -Tietenkin se voi olla sinun kivastasi pois ja voit vetää johtopäätöksiä, mutta termi voi eri henkilöille osoittaa jotain ihan muuta. ”Jopa akateemisissa piireissä saattaa kokouksen ainoa nainen olla se, joka joutuu mittaamaan kahvia keittimeen.” -Ja näinhän se ns. ”law of averages” toimii, että ryhmässä nainen tulee keskimäärin miestä todennäköisemmin hyväksymään vastuun siitä kahvinkeitosta, jos kliinistä psykologiaa soveltaa miesten ja naisten synnynnäisten erojen tutkimiseen. ”Paljon tällaista kuitataan rutiininomaisesti, todetaan että pojat nyt ovat poikia.” -Kuka kuittaa? Voisin kuvitella, että Suomessa edes joukko ala-asteikäisiä poikia ei yrittäisi perustella ja puolustaa todettua… Lue lisää »

Vastakkainasettelua vai hyvää elämää

Juha, hyvällä tiellä ollaan, kun eroat sinut viimeistään nollataan. Nyt on jo nuoret pojat ja miehet nollattu. Älä ole Juha huolissasi tavoitteesi kyllä saavutetaan.

Make

No nyt oli estrogeenisin teksti pitkään aikaan. On tainnut hanavesi maistua.

Matti

Taitaa olla Juha Ruusuvuori kaukana nyky-yhteiskunnan ajoilta. Vaihtaisit hyvä mies silmälaseja ja lopeta tällaisilla otsikoilla omien asioittesi muistelua.

Täällä ei mies voi nykyään mennä sänkyynkään naisen kanssa ilman kirjallista suostumusta. Voi tulla 10 vuoden päästä oikeusjuttu ja lehtin suuret otsikot.

Allan Saarinen

Hyvä kirjoitus, mutta hommahan oli jo parempaan päin menossa. Nyt tämä uusi kulttuuri tuo ahdistelun takaisin. Uuden kulttuurin edustajat, kun eivät anna mitään arvoa naisille.

MakeKake

Mä oon ”kuullu” eetä naiset saattaa keskenään puhua miehistä, eivätkä aina positiiviseen sävyyn, lisäksi eivät aina ole ymmärtävinään miesten ajatuksia, sekä käyttävät herjaavia tai alentavia sanontoja heistä, toisinaan nämä sanat osoitetaan suoraan vieressä oleville miehille, etkö usko että tämä on totta? Toisinaan miesvaltaisilla ammattikursseilla, omakohtaisesta kokemuksesta, naisilta tulee se ”kovin” ja seksistisin puhe, miehet on hiljaa ja kuuntelee, harva uskaltaa kovin montaa sanaa kommentoida, mutta toki lisäävät toisinaan siihen päälle jos nainen aloittaa, kukaan mies ei uskalla semmoisia puheita edes aloittaa nykypäivänä, toki miehet keskenään uskaltavat toisinaan hieman vapaammin puhua, monet silti hyvinkin arvostavasti toki pienellä huumorilla.Huumoria se on naisten… Lue lisää »