Tiedustelulakeja pitää edistää viipymättä, vaativat kokoomus, siniset ja KD – sen sijaan PS penää malttia

1

Hallituspuolueet kokoomus ja siniset sekä oppositiopuolue kristillisdemokraatit vaativat valtiopäivien avauskeskustelussa, että eduskunnan käsittelyyn tullut tiedustelulainsäädäntö pitää saada kuntoon viipymättä.
Sinisten mukaan tiedustelulait ovat alkaneen kevätkauden tärkein hanke.
– Tiedustelulainsäädännön voimaan saattamisessa ei pidä aikailla. Poliittisessa pelissä on suomalaisten turvallisuus, arvioi kansanedustaja Kari Kulmala sinisten ryhmäpuheessa keskiviikkona.
Kokoomuksen mukaan viranomaisten nykyvälineet eivät riitä suojelemaan yhteiskuntaa uusilta moninaisilta uhilta.
– Asia on korjattava viivyttelemättä. Vuosi on lyhyt aika tässä talossa (eduskunnassa), mutta maailma ympärillämme voi muuttua hyvinkin nopeasti, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.
Kristillisdemokraattien mukaan Suomi ei voi jättäytyä kehityksen ulkopuolelle ja muiden maiden tiedustelupalvelujen hyvän tahdon varaan.

Lakien etenemisaikataulu epäselvä

Tiedustelulait vaativat eduskunnassa perustuslain muuttamista. Hallitus on esittänyt, että perustuslain muutos käsitellään kiireellisenä, jotta lait ennättäisivät astua voimaan tällä hallituskaudella.
Kiireellinen käsittely vaatii viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa, joten hallitus tarvitsee tukea oppositiosta. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n on katsottu olevan avainasemassa siinä, että tarvittava viiden kuudesosan enemmistö voidaan saavuttaa.
Oppositiopuolueista perussuomalaiset vaati keskiviikkona malttia tiedustelulakien uudistamiseen. Puolue sanoo haluavansa varmistua siitä, että perusoikeudet turvataan tiedustelulakipaketissa.
– Lakien muuttaminen perustuslain kiireellisessä säätämisjärjestyksessä on poikkeuksellista ja vaatii huolellista harkintaa varsinkin vaalikauden lähestyessä loppuaan. Odotamme erityisesti perustuslakivaliokunnan kantaa perusteluineen, sanoi perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja Sami Savio.

STT

Kuvat:

Essi

Tiedustelulakeja ja poliisin oikeuksia pitäisi rajoittaa. Länsimainen taso olisi hyvä, koska useimmat muutkin Itä-Euroopan maat ovat omaksuneet länsimaisen tavan.
Ei ole juuri sivitysmaissa tapana, että kotietsintä voidaan tehdä milloin huvittaa.