Aktiivimalli syö hallitusta

1
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (vas.) ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo taistelevat ykköspaikasta puolueiden kannatusmittauksissa.

Puolueiden tasaisessa kannatuskäyrien sarjassa on tapahtunut mielenkiintoinen muutos. Pitkään kärkipaikkaa pitänyt kokoomus putosi kakkoseksi, ja suosituimmaksi puolueeksi nousi SDP.
Ylen tuore mittaus kertoo, että SDP:n kannatus on nyt 21 prosenttia. Kuukauden takaisesta luvusta nousua on peräti 2,3 prosenttiyksikköä. Kokoomus on nyt toisella sijalla 20 prosentin kannatuksella. Laskua kokoomuksen kannatuksessa on 0,8 prosenttiyksikköä.

Uudet kannatusluvut ovat ikävää luettavaa sote- ja aktiivimalliongelmien kanssa painivalle hallitukselle. Tähän saakka vaikeudet ovat kaatuneet pääministeripuolue keskustan niskaan. Nyt osansa kansan tyytymättömyydestä saa myös kokoomus.
Keskustan kannatus on tuoreessa mittauksessa 17 prosenttia, laskua 0,4 prosenttiyksikköä. Kärkikahinoista puolue on ollut jo pitkään ulkona.
Kolmannen hallituspuolueen eli sinisten kannatus matelee marginaalissa. Perussuomalaisista eronneen uuden puolueen kannatus on vain 1,6 prosenttia. Tällä nosteella ei seuraavaan hallitukseen ole ministeripaikkoja luvassa. Heikko kannatus pakottaa siniset hakemaan vaaliliittokumppania ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

SDP ei ole tähän asti pystynyt hyödyntämään hallituksen vaikeuksia. Puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla se ei ole kyennyt haastamaan hallitusta ja ottamaan sellaista roolia, joka pääoppositiopuolueelle kuuluisi.
Sitä ei nyt tarvittukaan, kun hallitus kantoi tarjottimella aseet opposition pöytään. Aktiivimallin voimakas vastustus ja helmikuun alun SAK:n mielenilmaus satoivat suoraan SDP:n laariin ja nostivat puolueen kärkipaikalle.

Paineet hallituksessa kasvavat. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki arvosteli voimakkaasti sote-suunnitelmia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistutti heti hallituskumppania, että soten kaatuminen tarkoittaa myös hallituksen kaatumista.
Yksittäisen kansanedustajan irtioton lisäksi muita merkkejä hallituspuolueiden sote-vastaisuudesta ei ole. Pinnan alla voi kuitenkin olla enemmän tyytymättömyyttä, eikä kannatuksen heikkeneminen tilannetta yhtään helpota.

Äänestäjä

Kyllähän se on niin, että olen aina äänestänyt kokoomusta, mutta en enää. Tämä työttömien kyykyttäminen on viety liian pitkälle Suomessa.