Ei uutta Salohallista: Vilpas dominoi Pyrintöäkin vastaan

0
Brian Asbury (vas.) ja Aaron Jones olivat joukkueidensa tehomiehet. Joukkuetovereiden tarjoaman avunkin myötä Jonesin pelisuoritus nousi paremmaksi.

Salon Vilpas oli lähes puolen vuoden ajalta tutuksi tulleen kaltaisesti ylivoimainen miesten Korisliigan kotiottelussa. Tällä kertaa vierasjoukkueena oli Pyrintö, jonka Vilpas päihitti lukemin 88-61 (52-30). Ottelun yleisömäärä oli 1 455, mitä voi pitää kotijoukkueen panoksettomuuden kannalta hyvänä lukuna.

Ottelu oli heti ensiminuuteista lähtien täysin Vilppaan hallussa. Se johti kahden minuutin jälkeen 6-0, ja Pyrinnön niin sanotut helpot korit olivat koko ensimmäisen puoliajan aikana laskettavissa yhden käden sormin.

Pyrinnön joukkuevirheet täyttyivät jo ennen avausneljänneksen puoliväliä. Vilpas johti tuossa vaiheessa 12-6, ja ero olisi voinut olla pelitapahtumiin nähden helposti suurempikin. Konkreettisesti näin tapahtuikin pian, kun Tobin Carberry, Aaron Jones ja Teemu Rannikko dominoivat hyökkäyspäässä kenttätapahtumia. Vilpas johti kuuden ja puolen minuutin jälkeen jo 20-6.

Pikkuvammaa potenut Vilppaan sentteri Miikka Luosmaa pystyi pelaamaan, mutta iltapuhde näytti jäävän lyhyeksi. Hänelle vihellettiin noin puolessatoista minuutista kolme virhettä, minkä myötä Jonesin peliaika alkoi hieman kasvaa suunnitellusta.

Pyrinnön käytännössä ainoa vahva hetki koko avauspuoliajalla osuikin tähän vaiheeseen. Seitsemän pisteen putki kavensi numerot 20-13:een, kunnes muutama väkinäisempikin Vilppaan heitto onnistui. Toiselle neljännekselle lähdettiin tilanteessa 27-15. Kotijoukkue onnistui hyödyntämään vastustajan virheongelmat upottamalla kaikki neljänneksen kahdeksan vapaaheittoaan.

Toinen kymppi oli vähintään yhtä selkeää salolaishallintaa. Hyökkäyksen maestrona toimi Jones, joka keräsi pitkään taukoon mennessä hurjat tilastoluvut: 14 pistettä, kahdeksan levypalloa, kolme koriin johtanutta syöttöä ja kaksi heitontorjuntaa.

Javontae Hawkins syyllistyi hetkellisesti pallon liialliseen ”hautomiseen”, mutta toisaalta mies onnistui viidessä kuudesta kahden pisteen heitostaan. Takamies Aatu Kivimäki tuli kentälle ensimmäistä kertaa vasta vartin pelin jälkeen mutta onnistui pikatahtiin kahdessa kolmosessa.

Vilppaan merkittävä teema oli puolustuspelaaminen, ja se toimi koko avauspuoliajan mainiosti. Pyrinnön peli oli melkoista yksittäisten pelaajien puskemista ilman toimivaa joukkuekonseptia.

Sentteri Brian Asbury punnersi taukoon mennessä kymmenen pistettä, mutta apujen puuttuessa hänenkin ratkaisut olivat vaikeita ja onnistuivat siksi heikohkoilla tehoilla. Ylipäätään Pyrinnön onnistumisprosentti kakkosissa oli vain 39 ja kolmosissa 12, mikä kertoo paljon myös Vilppaan puolustamisesta: ylimääräistä tilaa ei ollut tarjolla.

Vilpas voitti ensimmäisen puoliajan levypallot peräti 23-10. Jos jotain negatiivista joukkueen pelistä hakee, oli se suuri pallonmenetysten määrä (9).

Ensimmäisillä tauon jälkeisillä minuuteilla koripalloilulliset hienoudet olivat erittäin vähissä. Komistumiset tapahtuivat virhesarakkeissa: Pyrinnön joukkuevirheet täyttyivät vain hieman yli kolmen minuutin jälkeen. Kahdeksalla miehellä Salohallissa pelanneesta joukkueesta Topias Palmilla oli jo tässä vaiheessa neljä ja Devonne Gilesilla kolme virhettä.

25 peliminuutin jälkeen Vilpas kasvatti muun muassa Matias Ojalan kahdella kolmosella eron jo 30 pisteeseen (67-37). Päävalmentaja Joonas Iisalo sai jälleen ruveta vähitellen miettimään tärkeimpien pelaajien lepuuttamista.

Sekä Vilppaan Luosmaa että Pyrinnön Giles saivat neljännet virheensä. Samaan saldoon päätyi neljänneksen loppuun mennessä myös Vilppaan Juho Nenonen. Viimeiselle kymmenminuuttiselle lähdettiin tilanteessa 74-44, eli kotijoukkue eteni jo ratkenneessa ottelussa tasaisen vauhdin taulukolla lähes sadan pisteen tahdissa.

Viimeisellä kymmenminuuttisella odoteltiin lähinnä loppusummerin soimista. Kukaan Vilppaan pelaajista ei kellottanut yli 25 minuutin peliaikaa. Kaksinumeroisiin pistelukuihin ylsi viisi miestä (Jones 18, Hawkins 16, Rannikko 12, Carberry ja Ojala 10).

Runkosarjan voiton jo hyvissä ajoin varmistaneella Vilppaalla on jäljellä vielä kolme ottelua ennen pudotuspelien alkua.