KRP: Virallista luovutuspyyntöä Puigdemontista ei ole Suomeen tullut – Espanjan poliisi on ollut kuitenkin yhteydessä Suomen viranomaisiin

0

Suomi ei ole saanut luovutuspyyntöä Katalonian entisestä johtajasta Carles Puigdemontista, kertoo rikostarkastaja Hannu Kautto Keskusrikospoliisista kertoi STT:lle myöhään perjantai-iltana. Puigdemont vierailee parhaillaan Helsingissä.
Mediatietojen mukaan katalaanijohtajasta on annettu kansainvälinen pidätysmääräys. Kautto sanoo, että Espanjan poliisi on ollut yhteydessä Suomen viranomaisiin, mutta virallista luovutuspyyntöä ei ainakaan toistaiseksi ole annettu.
Kauton mukaan pyyntö voisi teoriassa mennä suoraan syyttäjälle, mutta yleensä kaikki pyynnöt kulkevat poliisin viestiliikennekeskuksen kautta.
Espanjalainen tuomioistuin on antanut kansainvälisen pidätysmääräyksen Katalonian syrjäytetystä aluejohtajasta Carles Puigdemontista, kertovat oikeuslähteet. Puigdemont vierailee parhaillaan Suomessa.
Tuomioistuin antoi vastaavan määräyksen myös neljästä muusta Katalonian itsenäisyysliikkeen toimijoista. Lisäksi mediatietojen mukaan Sveitsissä majailevasta itsenäisyysaktivistista Marta Rovirasta on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.
Espanja on jo kertaalleen antanut ex-aluejohtajasta eurooppalaisen pidätysmääräyksen, mutta perui sen myöhemmin.

13 poliitikkoa syytteeseen

Espanjan korkein oikeus on päättänyt asettaa 13 katalonialaista poliitikkoa ja aktivistia syytteeseen kapinoinnista. Syytteet saa myös Carles Puigdemont.
Rikoksesta tuomitulle voidaan langettaa 30 vuoden vankilatuomio.
Korkeimman oikeuden tuomari Pablo Llarena syyttää Puigdemontia muun muassa viime vuoden kansanäänestyksen järjestämisestä Madridin kiellosta huolimatta. Hänen mukaansa syytetyt olivat valmistelleet viimeisen kuuden vuoden ajan Katalonian julistamista itsenäiseksi vastoin Espanjan lakeja.
Puigdemont on asunut lokakuusta lähtien omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Hän on parhaillaan Suomessa. Vierailu kestää lauantaihin asti, varmistetaan Helsingin yliopistolta, jossa entinen aluejohtaja piti avoimen luennon Katalonian tilanteesta perjantaina.
Syytteeseen asetettujen joukossa on myös katalonialaisen vasemmistopuolue ERC:n pääsihteeri Marta Rovira. Rovira ilmoitti tänään kirjeessä päättäneensä ”valita maanpaon tien”. Hänen tämänhetkisestä sijainnistaan ei ole varmaa tietoa.
Katalonialla on ollut vuosia itsehallinto, mutta Espanjan keskushallinto perui sen, kun itsenäisyysmielisten hallitsema Katalonian alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen 27. lokakuuta viime vuonna.

STT

Kuvat: