Lisää valoa brexit-linjaan

0
Pääministeri Theresa May kertoo tänään Britannian brexit-linjasta.

Pääministeri Theresa Mayn on tarkoitus kertoa tänään Britannian Euroopan unionista eroamisen linjasta.
Kesän 2016 neuvoa antavassa kansanäänestyksessä niukka enemmistö briteistä äänesti EU:sta eroamisen puolesta. Äänestyksen jälkeen pääministeri vaihtui, ja kansan tahdon toteuttaminen lankesi Theresa Maylle ja hänen hallitukselleen.
Neuvottelut ovat edenneet hitaasti. Eron on määrä tulla voimaan ensi vuoden maaliskuussa, joten aikaa ei ole tuhlattavaksi.

Britanniassa on myös järjestäytynyttä brexitin vastaisuutta, muun muassa uusi puolue, joka vastustaa EU-eroa. Onko tällaisella liikehdinnällä mitään merkitystä, jää nähtäväksi.
Puolueiden kannatusta mitataan toden teolla vasta vuonna 2022, jolloin järjestetään seuraavat parlamenttivaalit. Silloin Britannia on ollut jo monta vuotta irti EU:sta.

EU-komissio julkaisi keskiviikkona erosopimuksen luonnoksen. Ainakin yksi sen kohta tyrmättiin briteissä heti.
Kysymys on Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin asemasta. Komission mukaan Pohjois-Irlanti voisi pysyä brexitin jälkeenkin EU:n tullialueen osana. Tällä tavalla historiallisesti herkkä raja EU:hun kuuluvan Irlannin kanssa pysyisi avoimena.
Theresa May ei ole toistaiseksi hyväksynyt ajatusta, että eron jälkeenkin EU:n lainsäädäntö ulottuisi osaan Britanniaa.

Toisaalta brittipoliitikkojen omissa esityksissä haiskahtaa, että ero pitäisi toteuttaa mahdollisimman vähin muutoksin. Oppositiossa olevan labourin johtaja Jeremy Corbyn tällä viikolla tulliliittoa, jotta Britannian kantoja kuultaisiin myös tulevia kauppasopimuksia tehdessä.
Samanlaista henkeä oli Münchenin turvallisuuskokouksessa. Siellä May halusi pitää turvallisuutta koskevat järjestelyt ennallaan, vaikka Britannia eroaakin EU:sta. Se sopisi hyvin myös EU:lle, sillä Britannialla on vahvat asevoimat.
Tänään kuullaan, jatkaako May puheessaan rusinat pullasta -linjaa. Vanhan vitsin mukaan britit ajattelevat, että Manner-Eurooppa on eristyksissä, kun Englannin kanaalissa on sumua. Brexit-päätöksellä Britannia on ilmoittanut haluavansa itse eristäytyä muusta Euroopasta.