Meille hurrataan!

0

JUHA RUUSUVUORI. Pieni hiihtoloma Ruotsissa on aina virkistävä kokemus. Käväisin Katrineholmissa tervehtimässä tytärtä ja siinä samalla vierailin tapani mukaan muutamassa museossa Tukholmassa.
Siellä on mielestäni maailman parhaat museot, valtavan laaja tarjonta ja paljon ilmaisia sisäänpääsyjä. Tällä kertaa menin Itäaasialaiseen museoon Skeppsholmenilla, sen Japani-kokoelmat ovat kovin rauhoittavat.

Siellä se taas tapahtui. Takaani ilmestyi paikallinen herrasmies, joka tiedusteli olenko suomalainen. Toki olin. Hän pyysi saada onnitella Iivo Niskasen kultamitalin johdosta. Toki minua sai onnitella.
Ei ollut ensimmäinen kerta, kun ruotsalaiset osoittivat tukea Suomen urheilumenestykselle. On tunnettu tosiasia, että he hurraavat aina Suomelle silloin, kun omia urheilijoita ei ole lähistöllä. Ajatella, jos me suomalaiset tekisimme sen saman!
Matkalla Viking Amorellalle näin matkamuistokaupan, jonka ikkunassa roikkui vekkuleita t-paitoja. Niissä oli viikinkejä sekä Suomen että Ruotsin lipuilla varustettuna. Se oli kovin ilahduttavaa, vaikkei viikinkien kypäriin sarvia kuulunutkaan.
Suomalaiset usein kehuvat miten suorapuheisia ovat ja miten meininki on aina reilu. Mutta kun aletaan puhua ruotsalaisista tullaan helposti vähän nihkeiksi, ilkeiksi ja kyräileviksi. Puhumattakaan siitä, että aina on helpompi hurrata urheilukisoissa Burkina Fasolle kuin Ruotsille.
On tämä outoa. Kun katukuvaa katsoo, niin ihan samankaltaiselta näyttää. No, ehkä Ruotsissa on käytetty vähän enemmän keltaista tiiliskiveä ja taloja on rakennettu 1940-luvulla toisin kuin meillä. Mutta terveydenhoito, koulutus, sananvapaus, kirjastolaitos, kaikki nämähän ovat maailman huippuluokkaa molemmissa maissa.

Maailmalla tunnetaan ruotsalaiset tuotteet ja ideat siksi, että ruotsalaiset ovat olleet maailmalla kertomassa tuotteistaan ja ideoistaan samaan aikaan, kun me suomalaiset olemme istuneet saunassa ihmettelemässä, miksi maailmalla tunnetaan niin hyvin ruotsalaiset tuotteet ja ideat.
Mutta maailma muuttuu ja niin muuttuu myös suomalainen mentaliteetti. Näyttää kuitenkin siltä, ettei kansan enemmistö hyväksyisi liittymistä Ruotsiin (ei ainakaan ennen Victorian astumista valtaistuimelle).
Pitää sitten vain huudahtaa: oi suomalaiset, ottakaa salmiakkisuklaat ja tiskikaapit ja vaeltakaa suureen maailmaan, laulakaa duurissa ja opetelkaa maailman kielet (myös ruotsi), niin tulette menestymään.

Kirjoittaja on Taalintehtaalla asuva kirjailija.