Naiset ovat toimineet Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa pappeina 30 vuotta. Ensimmäiset naispapit saivat vihkimyksenä 6. maaliskuuta 1988.

Kirkolliskokouksen enemmistö oli naispappeuden kannalla jo vuonna 1963, kun asiasta äänestettiin ensimmäisen kerran. Lakimuutoksen vaadittu ¾:n määräenemmistö saavutettiin kuitenkin vasta marraskuussa 1986.

Kuusjoen aluekappalainen Marika Huhtasalo on Salon seurakunnan nykyisistä naispapeista virkavuosiltaan kokenein. Hänet on vihitty papiksi joulukuussa 1995.

Kirkolliskokous äänesti naispapeista ensimmäisen kerran Marika Huhtasalon syntymävuonna 1963. Enemmistö oli jo tuolloin asian puolesta, mutta lainmuutokseen vaadittiin kolmen neljäsosan määräenemmistö. Se saavutettiin vasta vuonna 1986, kun kirkolliskokous äänesti asiasta neljännen kerran. Huhtasalo seurasi asian etenemistä hyvin tiiviisti, innostuneena ja liikuttuneena. Taistelu oli voitettu, kun hän valmistui teologiksi.

Naispappeuden 30-vuotisjuhlan kunniaksi Salon seurakunnassa vietetään tänään yhteisen pappeuden juhlaa. Kaikille seurakuntalaisille avoin juhla alkaa kello 17 iltamessulla Salon kirkossa, Kirkkokatu 7:ssä ja jatkuu kahveilla seurakuntatalossa.

Lue 6.3.2018 lisää

Martti Niemi

Kirkolle ilon päivä. Onnittelut!