Plazan R-kioski sulkeutuu maaliskuun lopussa

13

R-kioskin toiminta Salon kauppakeskus Plazassa loppuu 31. maaliskuuta. Kioskia vuodesta 2014 pitänyt kauppiaspariskunta Monica Remmelkoor ja Markku Ranne keskittyvät jatkossa kauppakeskus Linjurin R-kioskiin.

– Plazan kioskiin on haettu kaksi vuotta kauppiasta, sillä me olemme halunneet keskittyä vain yhteen kioskiin, Monica Remmelkoor sanoo.

Linjurin lisäksi Salossa on R-kioski torin varrella Horninkadulla. Halikossa R-kioski sijaitsee keskustassa Sähkökujalla.

Ostaisin, jos voisin

Salossa kerrotaan olevan hyvää pöhinää mutta se pöhinä taitaa olla lähinnä vain Salo-hallissa, kun Vilpas Vikings pelaa. Linjuri ja Plaza tyhjenee pikkuhiljaa eikä uusia yrityksiä tule tilalle vaikka ”neuvotteluja käydään koko ajan”. Viisaskaan ei kohta enää pysty ostamaan Salosta vaikka tahtoa olisi.

sana

Siis eikö ole uutta kauppiasta tulossa? R-kioskiin joka on kylän keskeisimmässä paikassa?

Ex-noksu

Onko tuo mikään ihme? Kauppojen aukioloaikojen muutos vaikuttaa.

Helsingissäkin näyttäisi olevan parikymmentä kioskia vailla yrittäjää. Kun tuohan ei ole normaalia yrittämistä, vaan franchising-yrittämistä. Tuossa olet täysin riippuvainen R-ketjusta, ja alussa pitää olla tietty määrä rahaa tai päätyä R-ketjun velkaliekaan. R-kioskia ei aloiteta samalla tavalla kuin omaa yritystä.

Arska

Ikäviä indikaattoreita. Ennen kannatti pitää.

Nyt pitää antaa firmoille ilmaisia tontteja ja edullisia vuokratontteja sekä antaa yksityisten yrittäjien rakentaa eikä pistää kaupungin taholta kapuloita rattaisiin.

Ex-noksu

Mitä luulet niiden nyt kallista vuokraa maksavien yritysten pitävän ehdotuksestasi? Eikä se, että grynderi saa ilmaisen tontin, tarkoita sitä, että vuokralle tulevan yrityksen vuokra olisi alempi. Grynderi vaan tekee enemmän voittoa.

Toisaalta jos vuokrataso laskisi, aiheuttaisi se vain Salon sisäistä kiertoa, kuten IoT Parkissa on nähty. Muualle tulisi taas tyhjää tilaa.

Salon kaltaisen talousalueen ostovoima on aika suljettu kokonaisuus. Oilsi kiva nähdä faktoja, miten Salon talousalueella rahavirrat sisään ja ulos menevät.

Imppa

Kauppakeskus pitää kovia vuokria, ja siksi liikkeet lähtevät ja uudet eivät uskalla riskeerata.

Lisäksi kauppojen aukioloajat syövät kioskien leipää.

Hylätyt talot ja autiot pihat

Ikäväkseni on todettava, että Salossa ollaan oravanpyörässä. Kun ei ole valikoimaa kaupoissa, niin ostajat katoavat verkkokauppoihin ja Turkuun, ja paikallinen kauppias taas toteaa, että kun ei ole asiakkaita, niin ei kannata tilata tavaraa varastoon.

Pakko tunnustaa, etten ole käynyt pariin vuoteen Plazassa saati, että olisin Salosta ostanut muuta kuin ruokaa viimeiseen vuoteen. Kun palvelutaso ja valikoimat romahtavat, niin asiakkaita on vaikea houkutella takaisin. Yleensä luottamuksen menettää vain kerran.

Surkea 'uudistus'

Eikä Plazan osuuskaupassakaan enää viitsi käydä, kun remontin jälkeen siellä ovat valikoimat supistuneet ja aika usein hyllyt pullistelevat tyhjyyttään varsinkin ruokapuolella. Sittarissa hyllyt pullistelevat runsauttaan.

Oka

Huonompi indikaattori. Yrityksille kiireesti lähes ilmaisia tiloja.

Vakiasiakas

Ei kai vaan taas Plazan vuokra ole niin korkea, että ei kannata edes ulkopuolisella työvoimalla pitää auki?

Paikan nyt ainakin luulisi olevan yksi parhaista.

Ärräpää

Aika aikansa kutakin. Maailma muuttuu, ja saattaa hyvin olla, että tämän tyyppisille kioskiyrityksille on vähemmän kysyntää kuin aiemmin.

Sellaisissa paikoissa, joissa ei ole kilpailevaa toimintaa aivan nurkan takana, saattaa toiminta kannattaa paremmin. Vai uskooko joku, että esimerkiksi Halikon Prisma-keskuksessa olisi otollinen paikka ärrälle?

Ei näiden perään kannata vallan määrättömästi parkua ja haikailla.

Lisää parkkipaikkoja

Jes! Voidaan muuttaa Plazan nurkkaus parkkihalliksi.

Mamma

Ikävä kun mukavien ihmisten kioski siirtyy paikkaan jossa käymme kerran kymmenessä vuodessa, Plazan palveluissa sentään viikottain. Se parkkipaikka! Kauppojen aukiolojen laajentaminen sai aikaan palvelujen huononemisen koska ei ole otettu huomioon mitä kaikkea R-kioskista on saanut,virallisia asiakirjoja, lippuja, ym ulkomaisista lehdistä puhumattakaan. Kiitos ystävällisille Ärräläisille.