Populistit etenivät Italiassa

5
Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio voi hyvin olla Italian seuraava pääministeri.

Italian parlamenttivaalit osoittivat, että populistiset liikkeet eivät suinkaan ole menettäneet voimiaan Euroopassa. Populistiset liikkeet etenivät Italian vaaleissa.
Vaalitulos antaa mahdollisuuden erilaisiin tulkintoihin, kun selkeää voittajaa ei löytynyt. Italian presidentti Sergio Mattarella joutuu miettimään toisenkin hetken, ennen kuin päättää mille ryhmälle antaa tehtävän tunnustella uutta hallitusta.

Yksittäisistä puolueista eniten ääniä sai populistinen, perinteistä järjestelmää vastustava Viiden tähden liike. Puolue ammentaa voimansa erityisesti Etelä-Italiasta, joka on köyhempää aluetta kuin maan pohjoisosa.
Vaalituloksen tulkintaa mutkistaa keskustaoikeistolainen vaaliliitto, joka sai niukasti enemmän ääniä kuin Viiden tähden liike. Vaaliliitossa on mukana neljä puoluetta, joista yhtenä entisen pääministerin Silvio Berlusconin Forza Italia.
Vaaliliiton sisällä Forza Italia kärsi kuitenkin tappion ja sai selkeästi vähemmän ääniä kuin vaaliliittokumppani, oikeistolainen Pohjoinen liitto.
Nykyistä hallitusta johtava Demokraattinen puolue kärsi tappion ja jäi kolmanneksi.

Todennäköisenä pidetään, että tunnustelijan tehtävän saa Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio. Presidentti voi antaa tehtävän myös keskustaoikeistolaiselle vaaliliitolle, jossa ainakin Pohjoisen liiton johtaja Matteo Salvini on ilmoittanut halustaan uuden hallituksen johtoon.
Pohjoisen liiton kannatus oli kuitenkin pienempi kuin Viiden tähden liikkeellä. Lisäksi Pohjoista liittoa pidetään ääriliikkeenä, joka vastustaa kiihkeästi maahanmuuttoa ja yhteisvaluutta euroa.

Italian uudeksi pääministeriksi voi siis nousta Luigi Di Maio. Mikään helppo tehtävä uuden hallituksen muodostaminen ei tule olemaan. Mahdollinen kumppani voi löytyä Demokraattisesta puolueesta tai Pohjoisesta liitosta.
Demokraateille valinta on vaikea. Hallitusyhteistyö ääriliikkeen kanssa ei houkuta, mutta kieltäytyminen voi avata hallitusovet Pohjoiselle liitolle.

Iina

Olen ollut siinä ymmärryksessä, että populisti kertoo sitä, mitä kansa haluaa kuulla, muttei valituksi tulon jälkeen edes yritä ajaa niitä asioita mitä lupasi.

Onko tässä nyt kyse siitä, kun joka otsikossa on ”populistipuolue” vai onko media ylireagoinut tunteikkaan italialaisen uutisoinnin pohjalta?

Haluaisin faktapohjaa, missä nimitystä taustoitetaan samalla kun sitä käytetään. Saisiko sen lisättyä tähän jälkikäteen tms.?

Matti

Niinhän ne tekee kaikki muutkin. Populisti on valtaapitävän osan nimitys poliittiselle uhalle. Pelkoa siitä, että voi menettää johtoaseman. Ns. ”populisteja” on kaikissa ryhmissä oikea,vasen tai keskusta riippuen siitä kuka tai ketkä pitää valtaa.

Tapio Äyräväinen

Ei saa lisättyä jälkikäteen.

Mutta mikäli ymmärsin oikein, niin halusit määritelmän sanasta populismi.

Kas tässä, ole hyvä.

”Kun maalaisjärki katoaa politiikanteosta, populistit tuovat sen sinne takaisin. Prosessi on kivulias, sillä tavallisista kansalaisten arkimurheista itsenä vieraannuttaneet ammattipoliitikot eivät yleensä suostu uskomaan, että heidän ajattelussaan olisi mitään vialla.”

Ja vielä selvennykseksi.

”Mitä lujemin ja mitä korkealentoisimmilla väitteillä populistin kimppuun käydään, sen todennäköisemmin hän on jonkin merkittävän asian äärellä. Vastahyökkäys kohdistuu populistin henkilöön eikä hänen sanomisiinsa.”

Seppo

Ihan hyvä kysymys Iinalta. Kuka tai ketkä ovat tehneet ”analyysin”, että kyseessä on populistipuolue? Otsikon alla lukee, että jutun tekijä on SSS, mutta tuskin SSS:n politiikan toimittaja on ollut Italiassa seuraamassa vaalikamppailua ja haastattelemassa sikäläisiä politiikan tutkijoita ja sillä perusteella laatinut otsikon? Vai onko? Uutisia poimitaan kaiketi esimerkiksi STT:n uutisvirrasta, joka on poiminut uutisen jostain kansainvälisestä uutisvirrasta, joka on taas poiminut sen Italialaisesta uutisesta. Epäselväksi jää, kuka on alkuperäisen uutisen takana ja millä motiiveilla. Kaikki muuttuu vähitellen ”sometyyppiseksi”. Kyllähän länsimaisissa demokratioissa populisteiksi mielletyt putoavat hyvin nopeasti maanpinnalle, jos pääsevät (tai joutuvat) valtaan ja todetaan, että kaikki oli pelkkää puhetta. Sitten… Lue lisää »

Tapio Äyräväinen

Seppo on ytimessä – erittäin hyvä kannaotto. Kyseessä on lehden pääkirjoitus – ilmeisesti. Ennen vanhaan päätoimittaja kirjoitti aina pääkirjoituksen ja samalla paalutti lehden linjan. Nykyisin pääkirjoituksia kirjoittavat myös muut toimittajat. Hyvä esimerkki STT:n ”uutisvirrasta” on tämän päivän uutinen, jossa STT:n toimittaja käsittelee opposiotion toimintaa eduskunnan sote-lainsäädännössä. STT on menneisyyden reliikki ja samalla vahvasti poliittisesti suuntautunut kuten esimerkiksi Yle ja HS. Esille pääsevät joka ainoa kerta oppositiosta vain Vasemmistoliitto ja Vihreät. Syy on se, että Tampereen tulipunaisen toimittajkoulun kasvateista punavihreitä valmistuneita toimittajia on noin 83 prosenttia. Perussuomlaisia ei ole yhtään. Niinpä perussuomalaiset vaietaan kuoliaaksi mediassa, vaikka eduskuntaryhmästämme ja puoluetoimistostamme lähtee viikottain… Lue lisää »