Sote-sanasto

0

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on tuonut julkiseen keskusteluun epäterveellisen määrän vaikeasti avautuvia käsitteitä, itse sote-lyhenteestä alkaen.
Kotimaisten kielten keskuksessakin ollaan asiasta huolissaan. Todellinen valinnanvapaus ja yhdenvertaisuus voivat toteutua vain, jos kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet saada riittävästi tietoa palveluntuottajista.
Jos annettua tietoa ei ymmärrä käsittämättömien käsitteiden takia, palvelut jäävät saamatta. Siksi termit on käännettävä kansantajuisiksi.

Maakunta. Auran rantamilla tähti syttyi päälle Suomenmaan, Auran rantamilta lähti onni maahan ihanaan. Valtiovarainministerinä on turkulainen Petteri Orpo ja perhe- ja peruspalveluministerinä turkulainen Annika Saarikko.

Potilas. Sana on vanhaa suomea, jota käytettiin viime vuosituhannella. Nykyään sitä näkee enää yhdyssanojen osana. Esimerkiksi potilasvahinko.

Asiakas. Entinen potilas. Potilasta pitäisi hoitaa, mutta asiakasta voi laskuttaa. Asiakkaan osa on siirtää rahaa eli asiakasseteli maakunnalta palvelun tuottajalle. Rikollisissa piireissä vastaavan toimen harjoittajaa kutsutaan muuliksi.

Tuottaja. Markus Selin tuottaa elokuvia. Harvey Weinstein ei tuota enää. Muita tuotettavia asioita ovat suru, vahinko ja mielipaha. Vapaa-ajan tapahtumissa tuottajan vastaparina on viettäjä.

Valinnanvapaus. Urheilijalla on vapaus valita, miten pukeutuu: liikkuuko suorituspaikan ulkopuolella ulkoilupuserossa vai susiturkissa. Kun ei osaa valita, vetää päälleen molemmat, ja somekohu on valmis. Neuvostoliittolaisen turkin takia ei nosteta syytettä eläinsuojelurikoksesta, mutta turkin ja pipon yhdistämisestä saa tyylipoliisilta vähintään sakot.

Julkinen palvelulupaus. Vasemmisto lupaa kannattaa jokaista taulukkolaskentaohjelmaa käyttävää soten vastustajaa, tulee hän kuinka oikealta hyvänsä. Juha Sipilä lupaa kaataa hallituksensa, jos sote ei toteudu. Just joo.

Palvelutarpeen arviointi. Mihin koskee?

Lähipalvelu. Lääkeannostelija, valvontakamera, turvaranneke.

Rahoitusvastuu. Katsotaan nyt, mihin rahat riittävät.

Järjestäjä. Vihdonkin jotain konkreettista. Mieleen tulevat kouluajat. Järjestäjä oli henkilö, joka katsoi välitunnilla luokan ikkunasta, kun muut palelivat pihalla.