Tilat eivät takaa palveluja

0
Hintan hoivakodissa Suomusjärvellä tarvittaisiin peruskorjausta, mutta Salon kaupunki odottaa sote-uudistusta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen on määrä tulla voimaan vuoden 2020 alussa. Silloin vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyy maakunnille, ja niitä voivat tuottaa maakunnan lisäksi yksityiset yritykset ja yhdistykset.
Vaikka vastuu palveluista siirtyy, sote-kiinteistöt jäävät kunnille. Esimerkiksi Salon kaupungilla on 34 eri ikäistä ja kokoista sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen käytössä olevaa rakennusta.

Kunnat voivat vielä hetken vaikuttaa alueensa sosiaali- ja terveyspalveluihin ja siihen, missä palveluita on tarjolla. Osin kuntalaisten palveluja pyritään turvaamaan pitämällä kiinteistöt niin hyvässä kunnossa, että maakunta voi ottaa ne käyttöönsä huoletta.
Sote-uudistuksessa maakunnat sitoutuvat vuokraamaan kunnilta sote-kiinteistöt vähintään kolmeksi vuodeksi. Sen jälkeen maksetaan vielä vuosi vuokraa tiloista, joita maakunta ei tarvitse.
Siirtymäajan menettely antaa tiettyä turvaa, mutta kunnat ottavat aina riskin päättäessään nyt korjata vanhaa siinä toivossa, että toiminta jatkuu tulevaisuudessakin.

Nykyisillä aikatauluilla tiedetään viimeistään vuonna 2023, mitkä tilat jäävät tyhjiksi. Joissakin kunnissa kyse voi olla useasta kiinteistöstä. Myyntiin tulee todennäköisesti monia vanhoja terveysasemia ja hoivakoteja.
Maaseudun tyhjät kiinteistöt tuskin kiinnostavat yksityisiä toimijoita. Ainakin toistaiseksi ne rakentavat uusia tiloja suurimpiin keskuksiin.

Salon Seudun Sanomat kysyi seudun kunnista, mitä niissä ajatellaan kiinteistöjen tulevaisuudesta (SSS 20.2.). Vaikka puhutaan tiloista, kyse on palveluista. Kun halutaan, että tilat eivät jää tyhjiksi, tarkoitetaan, että palvelujen toivotaan säilyvän vähintään nykyisellä tasolla.
Salon sairaalanmäellä toimivat sairaanhoitopiirin sairaala ja kaupungin pääterveysasema. Kumpikin omistaa osan kiinteistökokonaisuutta. Sairaanhoitopiirin osuus siirtyy sote-uudistuksessa suoraan maakunnalle.
Kokonaisuus palvelee niin laajaa aluetta ja suurta käyttäjäkuntaa, että kiinteistöjen perusteellinen kunnostus on välttämätöntä. Hyvä merkki tulevasta on, että pääterveysasemalla remontti alkanee jo tänä vuonna.