Uutisanalyysi: Trump uskoo saavansa tuontitulleista neuvotteluvaltin vaikeiden vaalilupausten toteuttamiseen

0

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin torstaiset puheet tuontitulleista osoittivat selvästi, että hän aikoo käyttää tulleja keppinä neuvotellessaan muiden maiden kanssa. Hän näyttää uskovan, että saa keppiä heiluttamalla kumppanimaat taipumaan tahtoonsa ja pääsee siten toteuttamaan kaksi keskeistä ulkopoliittista vaalilupaustaan.
Trump asetti myöhään torstaina Suomen aikaa virallisesti teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitullit. Samalla hän sanoi, että jotkin Yhdysvaltojen kumppanit voisivat saada tulleista vapautuksen – ehtoja vastaan.
Naapurimaiden Kanadan ja Meksikon osalta Trump paljasti aikeensa suorin sanoin. Maat neuvottelevat parhaillaan Trumpin aloitteesta Pohjois-Amerikan kauppasopimuksen Naftan ehtojen muuttamisesta, ja Trump lupasi naapureille vapautuksen tulleista, mikäli Naftasta päästään yksimielisyyteen.
Euroopalle hän vihjaili, ettei tullihelpotuksia ole luvassa, elleivät eurooppalaiset Nato-kumppanit kasvata puolustusmenojen osuutta budjeteistaan. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä vauraasta maasta, joka kohtelee Yhdysvaltoja epäreilusti, kun se ei kanna riittävän isoa kortta Naton kekoon.

Saksassa kiihkeää vastustusta

Trumpin kiusaajataktiikka tuskin tuottaa hänen toivomaansa tulosta. Kumppanimaiden äänestäjät eivät taatusti katsoisi hyvällä sitä, jos maiden johtajat antaisivat periksi kiristykselle.
Trumpin silmätikukseen ottamassa Saksassa kysymys puolustusmenojen kasvattamisesta on erittäin vaikea.
Maassa päästiin sopuun hallituksen muodostamisesta vasta viime viikonloppuna viiden kuukauden kriisin jälkeen, ja liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien hallituskumppanikseen saamat sosiaalidemokraatit vastustavat kiihkeästi puolustusmenojen kasvattamista Naton edellyttämällä tavalla.
Asiaa mutkistaa se, että Euroopan unioni haluaa neuvotella kaupasta Yhdysvaltojen kanssa yhtenä rintamana, minkä vuoksi Trumpin kepiniskut osuisivat paitsi kohteeseensa myös Naton ulkopuolisiin maihin ja niihin EU-maihin, joiden puolustusbudjetti täyttää jo Naton vaatimukset.
Myös Nafta-neuvotteluissa Trump on esittänyt kovia vaatimuksia, joihin neuvotteluiden muut osapuolet tuskin aikovat suostua edes tullien välttämiseksi. Meksikolaispoliitikoilla paineet äänestäjien miellyttämiseen ovat erityisen kovat, sillä maassa pidetään vaalit jo kesällä.

Vaalilupausten ytimessä

Kumpikin Trumpin ajama tavoite on hänen ulkopoliittisten vaalilupausten ytimessä.
Trump on kritisoinut sotilasliitto Naton eurooppalaisia jäsenmaita voimakkaasti siitä, ettei suurin osa niistä käytä maanpuolustukseen Naton vaatimaa kahta prosenttia bruttokansantuotteestaan. Hän sanoo Euroopan hyötyvän Natosta Yhdysvaltoja enemmän. Trumpin mukaan Yhdysvallat maksaa kohtuuttoman suuren osan yhteisen puolustuksen kustannuksista.
Vaalikampanjansa aikana Trump kohautti ilmoittamalla, ettei Yhdysvallat hänen johdollaan katsoisi velvollisuudekseen puolustaa Nato-kumppaneitaan, mikäli tilanne ei muutu. Tätä uhkausta hän ei ole vaalit voitettuaan enää toistanut.
Naftaa Trump nimitti kampanjoidessaan toistuvasti täydeksi katastrofiksi ja kehuskeli osaavansa neuvotella sen uusiksi Yhdysvalloille edullisempaan muotoon.

Kirjoittaja Maria Annala on STT:n Yhdysvaltojen-avustaja

STT

Kuvat: