Vilpas lipui virhevaikeuksiin ajautuneen Kouvojen ulottumattomiin

0
Senttereiden taistelu kääntyi valkopaitaisen Vilppaan Aaron Jonesin voitoksi. Thomas Gipson ajautui virhevaikeuksiin.

Salon Vilpas eteni lopulta helppoon 100-80 (46-37)-voittoon Kouvolan Kouvojen isäntänä miesten Korisliigassa. Kotiotteluiden osalta tappioton runkosarja on Vilppaalla enää neljän pelin päässä.

Ottelussa nähtiin viitteitä siitä, miten Vilppaan peli pyörii ilman takamies-kapteeni Teemu Rannikkoa. Kipeänä ollut Rannikko oli sivussa seitsemännestä ottelusta kauden aikana, mutta nyt peliä pyörittivät takamiehinä ensimmäistä kertaa Jaylon Brown ja Aatu Kivimäki.

Poissa kotijoukkueen kokoonpanosta olivat myös Topias Kuukkanen ja Riku Laine. Kouvot pääsi Salohalliin kahdeksan pelaajan varsin iskukykyisellä joukkueella.

Aivan ensimmäiset minuutit olivat Vilppaalta hieman nihkeää peliä hyökkäyspäässä. Juho Nenoselle vihellettiin jo toinen henkilökohtainen virhe, kun pelikello oli raksuttanut hädin tuskin kahteen minuuttiin.

Ottelun kuva oli välittömästi selkeä ja sellainen, mitä siitä sopi odottaakin. Kouvot pyrki pelaamaan palloa korin alle ja ensimmäisellä neljänneksellä myös onnistui siinä varsin hyvin.

Vilpas sai pelinsä rullaamaan ja eteni 15-9-johtoon Tobin Carberryn seitsemän pisteen siivittämänä. Noin minuutin ajanjakso meni kotijoukkueelle lukemin 8-2.

Vapaita heittopaikkoja oli kotijoukkueelle tarjolla jatkossakin, mutta ne eivät tässä vaiheessa pääsääntöisesti onnistuneet. Vastaavasti Kouvot sai pelattua tilanteita sentteri Thomas Gipsonille. Oli vastaavasti Kouvojen vuoro tehdä yhdeksän pisteen putki, jonka aikana Vilpas pelasi yli kolme minuuttia ilman pisteitä.

Avausneljännes päättyi lopulta tasaisissa merkeissä 22-20. Vilpas ei vielä avauskympillä osunut kaksisesti kolmen pisteen heitoissaan, mutta voitti toisaalta levypallot 12-10.

Vielä avauskympillä Jaylon Brownin pelinteko oli paikoitellen hakemista, mutta toisella neljänneksellä Vilpas pääsi toteuttamaan sitä, missä se varsinkin ilman Rannikkoa on parhaimmillaan. Kymmenminuuttinen oli melkoista päädystä päätyyn -menoa, jossa pelikatkot olivat vähissä ja Vilpas rokotti nopeista tai puolinopeista hyökkäyksistä.

Brown teki puoliaikaan mennessä yhdeksän pistettä ja antoi neljä koriin johtanutta syöttöä. Etenkin hänen ja Carberryn yhteispeli toimi nopeissa hyökkäyksissä, ja myös Aaron Jones pääsi alley-oop-donkilla huudattamaan salolaisyleisöä.

Kouvojen peli alkoi synkistyä hieman yli 13 minuutin pelin jälkeen. Gipsonilla oli tässä vaiheessa kaksi ja toisella isolla miehellä Jamie Skeenillä peräti kolme henkilökohtaista virhettä. Toisen neljänneksen alku oli mennyt muutenkin Vilppaalle pistein 10-3.

Kotijoukkue johti suurimmillaan jo 43-29 muiden muassa Javontae Hawkinsin (taukoon mennessä seitsemän pistettä) onnistumisilla. Myös Mikko Koiviston heittokäsi teki totutun tarkkaa tulosta.

Kouvojen peli meni tämän neljänneksen aikana huomattavasti enemmän kolmosten heittämiseksi heikohkolla onnistumisprosentilla. Vierailijat pystyivät kuitenkin pitämään ottelun vielä niin sanotusti hengissä. Viimeinen kolmeminuuttinen ennen puoliaikapaussia meni vuorostaan Kouvoille 8-3, eivätkä Gipsonin ja Skeenin virhetilit paisuneet enempää.

Tauon jälkeen pääosia näyttelivät hetken Juho Nenonen ja Ville Kaunisto. Nenonen nosti Kauniston estelystä huolimatta kakkosen, mutta Kouvojen kapteeni nokitti kahdella onnistuneella kolmosella. Vilppaan johto kaventui viiteen pisteeseen.

Thomas Gipsonin synkkä tovi johti Vilppaan sentterin Jonesin onnistuneeseen kolmoseen sekä vaikeaan hyökkäyssuoritukseen. Gipsonin yritys kolmen vastustajan keskeltä ei onnistunut ja hän räppäsi vielä kaupan päälle itselleen kolmannen virheen. Jones osui heti perään jälleen kolmosessa Skeeniä vastaan, ja yhtäkkiä Vilpas johti taas kaksinumeroisella erolla.

Eivätkä virhevaikeudet jääneet pelkästään Kouvojen isoihin pelaajiin. Myös takamies Tuomas Hirvoselle vihellettiin jo kolmas virhe.

Nenosen kolmonen lisäsi kotijohdon jo 14 pisteeseen, mutta vieläkään ottelu ei ollut ohi. Teemu Knihtisen ensimmäiset pisteet kavensivat lukemat 61-53:een. Koiviston salamannopean liikkeen jälkeinen kolmonen, Aatu Kivimäen lennokas lay-up, Jonesin donkki ja Gipsonin neljäs virhe tilanteessa 68-55 pistivät jälleen kysymään: vieläkö Kouvot nousee?

Päätösneljännekselle lähdettiin Vilppaan jo 17 pisteen johtoasemassa. Koivistolla oli tässä vaiheessa jo neljä onnistunutta kolmosta.

Viimeinen kymmenminuuttinen alkoi vahvasti Vilppaan komennossa. Johto kasvoi jo 83-62:aan, ja Gipson otti viidennen virheensä kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua. Ottelu oli viimeistään sillä selvä.

Sadan pisteen rikkoutuminen oli jälleen kerran pieni jännityksen aihe, ja tulihan se sieltä Matias Ojalan vapaaheittojen onnistumisten jälkeen.

Jaylon Brownin peliesitys oli jälleen sitä luokkaa, että harva Salohallin katsomossa kaipaa enää Vilppaan jättänyttä takamiestä John Jordania. Brown teki 14 pistettä ja koriin johtaneita syöttöjä kertyi ”teemurannikkomaisesti” kymmenen kappaletta.

Monet näistä syötöistä viimeisteli 20 pistettä tehnyt Jones. Laajuutta piisasi jälleen kiitettävästi, kun myös Koivisto (17), seitsemän syöttöä tehnyt Carberry (13) ja Nenonen (10) ylsivät kaksinumeroisiin pistemääriin.

Vilppaan heittoprosentit nousivat oikeinkin laadukkaiksi niin kakkosissa (60) kolmosissa (43) kuin vapaaheitoissakin (88).

Kauhajoen Karhubasket löylytti liigan kärkipään ottelussa Helsinki Seagullsin vieraskentällä peräti pistein 102-76. Karhubasket ja Vilpas kohtaavat Kauhajoella ensi viikon keskiviikkona.