YK:n pääsihteeri vetoaa sotaa käyviin osapuoliin Syyriassa: Apu päästettävä perille

3

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii, että avustussaattueet päästetään välittömästi Syyriaan. Guterresin mukaan kaikkien sotaa käyvien osapuolten pitäisi päästää apua tuovat kuorma-autot palaamaan Syyrian Itä-Ghoutaan Douman kaupunkiin, jotta humanitaarinen apu saadaan vietyä perille, kuten oli aiemmin Syyrian viranomaisten kanssa sovittu.
Itä-Ghoutaan sovittiin tulitauosta, jotta paikalle olisi mahdollisuus viedä humanitaarista apua ja evakuoida sairaita ja haavoittuneita.
Ensimmäinen avustussaattue piiritettyyn Itä-Ghoutaan pääsi perille maanantaina, mutta avun jakelu jouduttiin pian keskeyttämään ilmaiskujen takia. Iskuissa kuoli ainakin 68 siviiliä.
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään hätäkokoukseen puimaan Syyrian toimimatonta tulitaukoa. Toista viikkoa sitten sovitun tulitauon piti taata 30 päivän ajaksi mahdollisuus toimittaa humanitaarista apua ja evakuoida sairaita ja haavoittuneita.
Syyrian armeija aloitti viime kuussa suurhyökkäyksen alueelle ilmaiskujen, rakettitulen ja tykistökeskityksien saattelemana. Hyökkäyksessä on kuollut yli 800 siviiliä.

STT

Kuvat:

Aspire

YK:lle on annettava paljon vahvempi mandaatti jo ennalta estää Syyrian kaltaisten konfliktien syntyminen.
Nykyinen tilanne Syyriassa on täysin kestämätön umpisolmu kaikkine sotivine osapuolineen, jossa siviilit ovat raakalaismaisten väkivaltaisuuksien pahiten kärsivä kohde.

Kuka voi koskaan tulla sanomaan voittaneensa Syyrian sodan?

Turvaton neuvosto

YK:n turvallisuusneuvosto on syytä lakkauttaa, koska siellä aina jokin osapuoli torppaa itselleen tai kaverimailleen epämieluisat päätökset. Muutoin ei näissä asioissa päästä koskaan eteenpäin.

Aspire

Veto-oikeudesta pitää päästä eroon turvallisuusneuvostossa ja päätöksentekojärjestelmä muuttaa demokraattisemmaksi. Ei helppoa, mutta ehdottoman välttämätöntä!