Britannia syyttää Venäjää ja Syyriaa OPCW:n tarkastajien estämisestä – Venäjän mukaan väitteet perättömiä

0

Venäjä ja Syyria eivät ole toistaiseksi päästäneet Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajia Dumaan Syyriassa, kertoo Britannia. Britannia vaatii, että OPCW:n on tuotava Duman kemiallisen iskun tekijät vastuuseen teoistaan.
Haagissa pidettävään OPCW:n kokoukseen osallistuva brittivaltuuskunta kertoi Twitterissä, etteivät tarkastajat ole päässeet Dumaan.
– Rajoittamaton pääsy kaupunkiin on elintärkeää, valtuuskunta tviittasi.
Venäjä kiistää Britannian syytökset. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan moiset väitteet ovat perättömiä. Lisäksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti myös aiemmat syytökset, joiden mukaan Venäjä olisi tuhonnut Dumassa todistusaineistoa iskusta.
Lavrovin mukaan mitään iskua kemiallisilla aseilla ei koskaan tapahtunut ja Britannia lavasti koko asian.

Ranska pyytää apua OPVW:lle

Ranska puolestaan vaati, että Kansainvälisen yhteisön olisi autettava OPCW:tä, jotta Syyrian salainen kemiallisten aseiden ohjelma saadaan hävitettyä.
– Me kaikki tiedämme, että Syyria on pitänyt yllä salaista aseohjelmaa vuodesta 2013. Faktat ovat olemassa, mutta he kertovat räävittömiä valheita ja kieltävät asiat absurdilla tavalla, sanoi kokoukseen osallistuva Ranskan suurlähettiläs Phillipe Lalliot.
YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön mukaan yli 40 ihmistä sai surmansa Dumaan Itä-Ghutaan tehdyssä iskussa runsas viikko sitten.

STT

Kuvat: