Facebook alkaa vaatia maksajan nimen poliittisiin mainoksiin

0

Tietovuoto- ja vaalimanipulointiskandaalissa ryvettynyt Facebook aikoo jatkossa vaatia maksajan nimen kaikkiin poliittisiin mainoksiin. Yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ilmoitti, että maksajan henkilöllisyyden pitää myös olla varmistettu.
Zuckerberg myönsi, ettei näillä toimilla voida estää ihmisiä yrittämästä väärinkäytöksiä.
– Ne tekevät kuitenkin vaikeammaksi tehdä sen mitä venäläiset tekivät vuoden 2016 vaaleissa, ja käyttää vääriä tilejä ja sivuja mainosten levittämiseen, Zuckerberg sanoi.
Facebook ilmoitti myös parantavansa palvelunsa läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta.
– Kun käyt sivulla tai näet mainoksen Facebookissa, siitä pitäisi näkyä, keneltä se on. Mielestämme ihmisten pitäisi voida nähdä myös muut sivun julkaisemat ilmoitukset, vaikka niitä ei ole suunnattu sinulle, yhtiö sanoi lausunnossaan.
Facebookissa mainostavien tahojen pitää jatkossa vahvistaa henkilöllisyytensä ja sijaintinsa. Ellei varmistusta ole tehty, ei poliittisia mainoksia saa levittää.
Facebook myönsi tällä viikolla, että jopa 87 miljoonan ihmisen tiedot ovat voineet vuotaa analyysiyhtiö Cambridge Analyticalle. Suomessa tämä koskee noin 20 000:ta ihmistä.

Vuotoja voi olla lisää

Facebookin operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg sanoi Today-ohjelman haastattelussa, että vuotoja saattaa yhtiön sisäisessä tutkinnassa löytyä vielä lisää.
Sandberg myönsi, että Cambridge Analytican vuoto paljastui Facebookille jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Yhtiö ei silloin tarttunut riittäviin toimiin turvatakseen käyttäjiensä tietoja, Sandberg sanoi.
– Uskoimme, että tiedot oli poistettu, ja meidän olisi pitänyt varmistaa asia. He vakuuttivat meille tehneensä sen, mutta kuulimme vasta muilta, ettei näin oltu tehty.
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg menee ensi viikolla Yhdysvaltojen kongressin kuultavaksi selvittämään yhtiön toimintaa.
EU-maissa voi olla jopa 2,7 miljoonaa ihmistä, joiden tiedot ovatvuotaneet, ilmoitti EU-komissio. Oikeuskomissaari Vera Jourovan on määrä neuvotella Sandbergin kanssa siitä, mitä yhtiö tekee korjatakseen tilannetta.

https://www.today.com/news/sheryl-sandberg-today-other-facebook-data-breaches-possible-t126579

STT

Kuvat: