Halikonjoen taimenille kuuluu huonoa

4
Taimen on lähes hävinnyt Halikonjoen vesistöstä. Kuva: Janne Tolonen

Halikonjoen vesistön uhanalainen taimenkanta on kutistunut huolestuttavan pieneksi. Tämä on selvinnyt meneillään olevassa Valonian kaksivuotisessa hankkeessa, jota Valonia vetää rinnakkain laajemman virtavesien kunnostushankkeensa kanssa.
Valonia selvittää Halikonjoen vesistön tilaa ja kunnostustarvetta kalaston ja erityisesti uhanalaisen taimenen ja muiden vaelluskalojen elinympäristönä. Taimenkantaa on kartoitettu viime syksynä koekalastusten avulla.
Alustavan tiedon mukaan taimenia on jäljellä hyvin vähän.
– Niitä löytyi enää yhdestä purosta, kertoo Valonian vesiasiantuntija Janne Tolonen.
Häntä taimenten vähäisyys huolestuttaa, sillä vielä 2000-luvun alussakin taimenia tiedettiin elävän vesistössä laajemminkin.
Hän arvioi kalojen katoamisen johtuvan useista syistä.
– Yksi on selvä: vesistössä on useita vaellusesteitä, hän aloittaa.
Muitakin syitä löytyy, kuten kalastus.
– Heikentynyt taimenkanta ei kestä kalastusta, Tolonen pohtii.
Hän suosittelee vapauttamaan vesistöön takaisin kaikki uhanalaiset mahdollisesti pyydyksiin tarttuneet taimenet.

Z.Z.Zalolainen

Eikä mokomassa mutavellissä ja viemäriliemessä mikään pysty elämään.

Utelias

Mistä saa kalastusluvan Halikonjokeen ja Salonjokeen?
Vai saako mennä nykyisellä kalastonhoitomaksulla kumpaankin?
Ei sillä että kolmeen vuosikymmeneen olis kukaan mitään lupia koskaan kysellyt, mutta periaatteesta ne on tullut maksettua alueilla joilla kalastan.

Kalastaja

Kalastustietoa löytyy esim. Salon kaupungin nettisivuilta kun laittaa haun kalastus. Kaupungin omistamiin vesialueisiin myydään lupia kaupungintalon infopisteessä ja muiden vesialueiden yhteystiedot löytyy nettisivulta myös.

Pettynyt Utelias

Tuota tuota… kun joku vuosi takaperin lähestyn sähköpostitse noita Salon kaupungin sivuilla mainittuja yhteyshenkilöitä, niin jäin vaille vastausta.
Että niin aktiiveja ovat ainakin ulospäin tietoa antamaan.

Ongelle menen. Jos joskus virveli sattuu heilahtamaan ja puskajussi lupia kyselemään niin vetoan siihen että tieto ei ole yleisesti ja helposti saatavilla.

Esimerkiksi Halikonjoen luontopolusta kertovan taulun yhteyteen olisi helppo lisätä kalastusalue ja tilinumero tai kuten Metsähallitus tekee: puhelinnumero josta saa päiväluvan kännykkään.