Näille aloille Venäjän suunnittelemat talouspakotteet iskisivät: lentäminen, ydinvoima, maatalous…

0

Venäjän Yhdysvalloille asettamia vastapakotteita käsittelevä lakiesitys antaisi Venäjän hallitukselle mahdollisuuden kiristää muun muassa ruoan, alkoholin, tupakan, teknologiatuotteiden ja ohjelmistojen tuontia. Lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella Venäjän parlamentin alahuoneessa duumassa. Esitys on niin laaja-alainen, että Venäjä tuskin ottaisi käyttöön kaikkia sen sallimia keinoja.
Lakiesityksessä mainitaan kohdemaista nimeltä vain Yhdysvallat. Esityksen sanamuodot ovat kuitenkin niin laveat, että sitä voitaisiin soveltaa muihinkin maihin, jotka ovat asettaneet pakotteita Venäjää vastaan, kertoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin juristi Petri Kekki.
EU on yksi todennäköinen vastapakotteiden kohde, koska se on mukana jo aiemmassa pakoterintamassa.
– Suurin ongelma tässä on sen luoma epävarmuus. Esitys on niin väljä, että tulkitsija voi päättää, käyttääkö sitä esimerkiksi pelotteena tai neuvotteluaseena, kertoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekola.

Palveluvienti tulilinjalla

Kokonaan uusista pakoteuhan alle tulevista aloista Suomen kannalta huomionarvoinen on palveluvienti. Palveluiden osuus Suomen koko Venäjän-viennistä oli viime vuonna yli neljäsosa, eli 1,2 miljardia euroa.
Suomeen pakotteiden uhka vaikuttaa tällä hetkellä sekä välillisesti että välittömästi, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjä-johtaja Petri Vuorio. Ruplan arvo laski Yhdysvaltojen pakotteiden seurauksena, ja se vahingoittaa Suomen Venäjän-vientiä kautta linjan. Välillinen vaikutus on sillä, että Suomen Venäjän-vienti nojaa pitkälti investointivetoiseen talouskasvuun.
– Vastakkainasettelu ja nokittelu lisäävät epävarmuutta, joka hidastaa investointeja, Vuorio sanoo.
Duuman lakiesityksestä on kertonut Suomessa aiemmin Ilta-Sanomat.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005643172.html?ref=rss
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005643172.html?ref=rss

STT

Kuvat: