Räikkönen ajaa paalupaikasta myös Bakussa – MM-sarjaa johtava Vettel jäi yli sekunnin tallitoveristaan

0

Kimi Räikkönen sai säätämällä Ferrarinsa hyvään vauhtiin formula 1:n MM-sarjan neljännen kilpailun harjoituksissa. Räikkönen oli Azerbaidzhanin gp:n toisissa harjoituksissa Daniel Ricciardon jälkeen toiseksi nopein vain 69 sekunnin tuhannesosaa australialaista hitaampana.
Valtteri Bottas oli Max Verstappenin perässä neljäs niukasti ennen tallitoveriaan Lewis Hamiltonia.
Räikkönen ajoi ensimmäisissä harjoituksissa vain kymmenen kierrosta, mutta kyse ei ollutkaan teknisestä ongelmasta.
– Ei meillä ollut mitään pulmia. Halusin tehdä säätöihin isot muutokset, ja se vei aika paljon aikaa. Jätin mieluummin kierroksia ajamatta ja olin sen ansiosta heti valmis toisiin harjoituksiin, Räikkönen kertoi.
– Muutosten jälkeen auto oli aika hyvä. Jäi parannettavaa, mutta ei se huono ollut.
Tallitoverilla oli vaikeampaa. MM-sarjaa johtava Sebastian Vettel oli aamulla kymmenes ja iltapäivällä 11:s. Hänellä oli vaikeuksia jarrutuspaikoissa, ja Ferrari lipsahteli hänen hyppysistään useamman kerran radalta.

Ferrari tottelee komentoja

Moni muukin oli vaikeuksissa, koska Bakussa ajetaan muista katuradoista poiketen pienillä siivillä suoranopeuden parantamiseksi.
– Täällä on vähän pitoa näillä siivillä, joten renkaat on helppo lukita jarrutuksissa. Silloin on parempi ajaa suoraan, koska harjoituksissa ei ole mitään menetettävää, Räikkönen selitti.
Räikkönen jäi harjoituksissa kahden Red Bullin väliin, mutta tapansa mukaan hän jätti veikkailut aika-ajosta ja kilpailuista muiden huoleksi.
– Viikonloppu jatkuu normaaliin tapaan. Yritämme parantaa autoa ja huomenna näemme, mihin se riittää aika-ajossa.
Ferrarin kisavauhti vaikutti lupaavalta.
– Auto tuntui hyvältä, mutta paha vielä verrata sitä muihin. Nousin juuri autosta enkä tiedä, millaista ohjelmaa muut ajoivat, Räikkönen muistutti.
Räikkönen on lähtenyt toistaiseksi kauden jokaiseen kilpailuun ensimmäisestä lähtörivistä.

Bottas ihmetteli Mercedeksen oikkuja

Bottas ja Hamilton huomasivat Mercedeksen autot juonikkaiksi ajettaviksi Bakun moottoriradalla. Bottas oli kurittomalla autolla ensimmäisten harjoitusten nopein ja toisissa harjoituksissa neljäs juuri ennen tallitoveriaan.
– Ensimmäinen harjoitus onnistui meiltä suhteessa paremmin. Auto on nopea, mutta vain, jos sen saa tarkasti säätöihin. Tänään emme saaneet sitä tasapainoon, joten sitä ei ollut ihan helppo viedä, Bottas kertoi.
– Aika paljon jäi hommia huomiseksi.
Bottaksella oli pieniä ongelmia myös renkaiden kanssa. Pehmein rengasseos toimi hyvin, mutta alkoi kulua rakkuloille liian nopeasti.
– Yleensä sitä tapahtuu vain tätä viileämmässä kelissä, Bottas ihmetteli, mutta arveli ongelman helpottavan radan puhdistuessa kisaviikonlopun aikana.
– Renkaat toimivat hyvin vain juuri oikeassa lämpötilassa, joten meidän on saatava asia hallintaan. Se on vaikeaa, kun ilman lämpötila muuttuu pitkin päivää.
Sää uhkaa aiheuttaa myös muita pulmia.
– Olen eniten huolissani tuulesta. Se on yltymässä, ja sillä voi olla iso vaikutus tällä radalla, Bottas arveli.

STT

Kuvat: