Syyrian Doumassa 500 altistui myrkkykemikaaleille, ilmoittaa WHO – Venäjä käytti veto-oikeuttaan Syyria-äänestyksessä

0

Syyrian Doumassa yhteensä noin 500 ihmistä altistui myrkkykemikaaleille viime lauantaina, ilmoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Kymmenet heistä menettivät henkensä.
Kansainvälinen yhteisö on epäillyt myrkytyksiä kaasuiskuksi ja sen tekijäksi Syyrian hallitusta. Sekä Syyrian johto että sen liittolainen Venäjä ovat kiistäneet syyllistyneensä iskuun.
Syyrian hallitus on valmistautunut Yhdysvaltojen vastatoimiin kaasuiskun takia. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut, että iskusta tulee kova hinta maksettavaksi. Hän lupasi maanantaina päätöksiä yhden tai kahden vuorokauden sisällä.
Trump perui eilen yllättäen ensimmäisen Latinalaiseen Amerikkaan kaavaillun matkansa. Hänen oli määrä lähteä sinne perjantaina.

Venäjä käytti veto-oikeuttaan

Venäjä on käyttänyt veto-oikeuttaan Syyria-äänestyksessä YK:n turvallisuusneuvostossa.
Äänestyksessä oli Yhdysvaltojen ajama päätöslauselmaluonnos, jonka mukaan kemiallisten aseiden epäillystä käytöstä Syyriassa järjestettäisiin tutkinta.
Kyseessä oli 12. kerta, kun Venäjä on käyttänyt veto-oikeutta estääkseen liittolaiseensa Syyrian hallitukseen kohdistuvat toimet.
Lisäksi äänestykseen myös tullut Venäjän kilpaileva ehdotus kaatui turvallisuusneuvostossa. Ehdotuksessa tuettiin Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijaryhmän lähettämistä Syyriaan.
Järjestöllä ei ole mandaattia selvittää mahdolliseen kaasuiskuun syyllisiä. Diplomaatit kertoivat aiemmin, että Syyria halunnee maahan tutkijaryhmän, koska sen katsotaan vähentävän lännen iskun uhkaa.
Ennen äänestystä Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi, että Yhdysvaltain ajama päätöslauselmaluonnos on vähintä, mitä neuvosto voi tehdä vastatakseen epäiltyyn kaasuiskuun.
Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzia puolestaan syytti Yhdysvaltoja siitä, että päätöslauselmaluonnoksellaan Yhdysvallat haki vain tekosyytä oikeuttaa toimet Syyriaa vastaan.
Yhdysvaltain luonnosta äänestyksessä tuki 15 neuvoston jäsenmaata, kuten Ranska, Britannia, Afrikan maat ja Kuwait. Bolivia sen sijaan äänesti ehdotelmaa vastaan ja Kiina pidättäytyi äänestämästä. Neuvoston pysyvänä jäsenenä Venäjällä oli kuitenkin valta torpata päätöslauselmaluonnos käyttämällä veto-oikeutta.
Venäjän päätöslauselmaluonnosta vastaan puolestaan äänestivät muun muassa Yhdysvallat, Ranska ja Britannia.

STT

Kuvat: