Trumpin ehdokas ulkoministeriksi lupaa tiukkaa Venäjä-linjaa

0

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin uudeksi ulkoministeriksi valitsema Mike Pompeo aikoo sanoa senaatille torstain nimityskuulemisessaan, että vetäisi ulkoministerinä tiukkaa linjaa Venäjän suhteen, parantaisi ministeriön työilmapiiriä ja täyttäisi avoimet virat. Suunnitelma käy ilmi Pompeon valmistelemasta lausunnosta.
Pompeo aikoo sanoa myös, että Venäjän aggressiivisuuteen on suhtauduttu vuosia liian helläkätisesti, mikä on mahdollistanut hyökkäävän käytöksen jatkamisen.
-Se loppuu nyt, hän aikoo ilmoittaa.
Pompeo tunnetaan kovista mielipiteistä ja presidentin myötäilystä. Hän on kannattanut Trumpin aikeita irrottaa Yhdysvallat Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta.
Senaatin kuulemisessa hän aikoo kuitenkin puhua Iranista aiempaa sovittelevammin ja sanoa, että vaikka Teheran on maksanut liian pienen hinnan käytöksestään, hän ja Trump ovat valmiita neuvottelemaan ydinsopimuksen uudelleen korjatakseen sen räikeimmät viat.
Hän on puhunut tiukkaan sävyyn myös Pohjois-Koreasta, jonka kanssa Yhdysvaltojen on määrä neuvotella keväällä. Axioksen mukaan hän aikoo sanoa kuulemisessa, etteivät sen enempää Trump kuin hän itsekään pelaa pelejä neuvottelupöydässä Pohjois-Korean kanssa.

Nimitys ei ole läpihuutojuttu

Tällä hetkellä keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajana toimivan Pompeon nimityksen vahvistuminen senaatissa ei ole läpihuutojuttu. Senaatti vahvisti hänen nimityksensä nykyiseen tehtäväänsä pian Trumpin astuttua virkaan, mutta osa häntä silloin tukeneista demokraattisenaattoreista on sittemmin katsonut hänen myötäilevän presidenttiä liikaa.
Pompeon tiukat lausunnot herättävät demokraateissa entistä enemmän huolta sen jälkeen, kun Trump vaihtoi kansallisen turvallisuuden neuvonantajakseen toisen kovasanaisena tunnetun miehen John Boltonin. Moni demokraattisenaattori pelkää Trumpin, Boltonin ja Pompeon vetävän yhdessä hyökkäävää ulkopoliittista linjaa.
Politicon mukaan Pompeon ennalta kirjoittamasta lausunnosta käy ilmi, että hän yrittää voittaa maltillisten demokraattisenaattoreiden luottamuksen muun muassa vakuuttamalla, ettei suhtaudu ulkopolitiikkaan niin hyökkäävästi kuin toimittajat väittävät.
Hän aikoo viitata omaan armeijauraansa ja sanoa, että armeijassa palvelevat pelkäävät yleensä sotaa eniten.
– Sota on aina viimeinen keino, hän aikoo todeta.
Yhdysvallat on ollut kohta jo kuukauden ilman ulkoministeriä, vaikka ulkopolitiikassa pelataan parhaillaan isoilla panoksilla. Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat kiristyneet, maa suunnittelee iskuja Syyriaan, kauppasota Kiinan kanssa uhkaa ja Trump valmistautuu tapaamaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin.
Trump erotti ensimmäisen ulkoministerinsä Rex Tillersonin maaliskuussa.

https://www.axios.com/pompeo-confirmation-hearing-9f1df420-cb8a-4c09-b232-837cc951442c.html
https://www.politico.com/story/2018/04/11/pompeo-state-senate-hearing-516858

STT

Kuvat: