USA: Päätöstä sotatoimista Syyriaa vastaan ei ole tehty

0

Yhdysvallat ei ole tehnyt päätöstä sotilastoimista Syyriaa vastaan, sanoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs NikkiHaley YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa. Hänen mukaansa voimankäyttö voi kuitenkin tulla kyseeseen reaktiona Syyrian presidentin Basharal-Assadin armeijan tekemille monille kemiallisille iskuille.
Ranskan YK-lähettiläs FrancoisDelattre puolestaan sanoi, että Assadin hallinto on saavuttanut ”pisteen, josta ei enää ole paluuta” käyttämällä toistuvasti kemiallisia aseita.
Venäjän mukaan lännen ainoa tavoite Syyriassa on suistaa Assadin hallinto vallasta. Samalla se vaati Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian johtajia pidättäytymään sotilaallisista toimista.
– Me katselemme vaarallista sotilaallista valmistautumista laittomiin voimatoimiin itsenäistä valtiota vastaan, sanoi Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja.
YK:n pääsihteeri AntonioGuterres taas vaati turvallisuusneuvostoa toimimaan ”vastuullisesti vaarallisessa tilanteessa”. Hänen mukaansa kasvava jännitys suurvaltojen välillä voi johtaa sotilaallisen toiminnan täysimittaiseen laajenemiseen.

Lavrov: Isku ulkomaisten tiedustelupalveluiden lavastama

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön mukaan yli 40 ihmistä sai surmansa Dumaan Itä-Ghutaan tehdyssä iskussa viime lauantaina. Silminnäkijöiden mukaan uhrien vammat ja oireet sopivat kemialliseen iskuun.
Länsi on syyttänyt iskusta Syyrian hallintoa, mutta Venäjä on tämän kiistänyt ja esittänyt toisenlaisia väitteitä. Esimerkiksi ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjällä on kiistämättömiä todisteita siitä, että Syyrian kemiallinen isku oli ulkomaisten tiedustelupalveluiden lavastama. Lavrov ei kertonut, minkä maan turvallisuuspalvelua hän epäilee.
Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov oli Lavrovia suoraviivaisempi. Hänen mukaansa armeijalla on ”näyttöä, jonka mukaan Britannia järjesti provokaation Itä-Ghutassa”.
Konashenkov sanoi Britannian kehottaneen siviilejä auttavaa Valkoiset kypärät -järjestöä lavastamaan epäilty kemiallinen isku Dumassa.
Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottajan Heather Nauertín mukaan Yhdysvalloilla on todiste siitä, että Syyrian presidentin Basharal-Assadin hallinto on käyttänyt kemiallista asetta Dumassa, kertoo ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert.
Hän ei kuitenkaan kertonut, milloin Yhdysvallat varmistui asiasta.

STT

Kuvat: