Bensan hinta koholla kesän kynnyksellä – ”Raakaöljyn sekä bensiinin ja dieselin maailmanmarkkinahinnat ovat olleet kasvussa”

0

95-oktaanisen bensiinin litrahinta on hivuttautunut puolentoista euron tuntumaan ja ylikin monin paikoin. Polttoaine.net-sivuston mukaan ysiviiden keskihinta oli koko maassa keskiviikkona 1,53 euroa litralta.
Monia varmasti mietityttää, jatkuuko nousu vielä Yhdysvaltain Iran-politiikan kiihdyttämänä. Raakaöljyn hinnat nytkähtivät jo korkeammalle, kun presidentti Donald Trump ilmoitti maansa irtautuvan Iranin ydinsopimuksesta.
Öljy- ja biopolttoainealan toimitusjohtaja Helena Vänskän mukaan markkinoiden hermostuneisuudesta ei kannata vetää liikaa johtopäätöksiä.
– Emme vielä tiedä mitään mahdollisista Iranille langetettavista sanktioista, miten ne vaikuttaisivat maan öljyntuotantoon ja miten esimerkiksi (öljynviejät) Saudi-Arabia ja Venäjä reagoisivat niihin, Vänskä sanoo.
Raakaöljyn hinta on kivunnut ylöspäin jo pitkään. Tämä on Vänskän mukaan ikään kuin paluuta normaaliin, sillä öljyn hinta putosi pohjalukemiin vuoden 2008 talouskriisin myötä ja uudelleen pari vuotta sitten.
– Ihmisillä on varmaan mielessä se, että käytiin hyvin alhaalla. Heti kun nousukausi on alkanut, aletaan lähestyä niin sanotusti normaaleja hintoja.

Valuuttakurssien muutos näkyy

Pumppuhinnoitteluun vaikuttavat toki muutkin tekijät kuin vain raakaöljyn hinta. Vänskäarvioikin, että bensiinin viimeaikainen hinnannousu selittyy enemmän valuuttakurssien muutoksella.
– Nythän euro on heikentynyt viimeisen kuukauden aikana aika kovastikin dollariin nähden, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki tuotteet, joiden kauppaa käydään dollareissa, kallistuvat täällä euroalueella.
– Se on varmasti yksi iso tekijä, joka on vaikuttanut kuluttajahintaan.
Nesteen vähittäiskaupasta Suomessa vastaava johtaja Sam Holmberg huomauttaa lisäksi, että viime päivinä Suomessa on siirrytty kesäbensiiniin, joka on arvokkaampi kuin talvella myytävä tuote.
– Vaikka kuluttaja ei sitä huomaa, niin jakelijayhtiöillä on velvoite pitää kesällä säiliöissä höyrynpaineet kunnossa. Sellainen bensiini, joka haihtuu vähemmän kuin talvella, jolloin ympäristö on kylmempi, on vähän arvokkaampaa.

https://www.polttoaine.net/

STT

Kuvat: