Kovakantinen muisto irtisanotuille – hellalaisten tarinat koottiin kirjaksi kesken tuotannon alasajon

1
Lea Seppänen ehti työskennellä Hellalla 12 vuotta. Hänen työnsä päättyy toukokuun lopussa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Hellan tehtaassa, jonka alasajo on viittä vaille tehty, juhlittiin keskiviikkona kuohuviinilasit käsissä kirjan julkistamista.

Hellan perhe -kirja kertoo hellalaisten tarinoita. Materiaali on kerätty aikana, jolloin työntekijät tiesivät tuotannon loppuvan. Kirjan kansien väliin on koottu työyhteisön jäsenten mietteitä ennen porukan lopullista hajoamista.

Yksi kirjaan haastatelluista on 12 vuotta tehtaassa työskennellyt Lea Seppänen. Hän kuvailee kirjaprojektia mukavaksi.

– Olin otettu, Seppänen sanoo.

Kirja sai alkunsa Erkki Tuomisen valokuvaprojektista. Hän on ottanut kirjan kuvat. Teoksen tekstistä vastaa tietokirjailija Anne Pentti.

Lue lisää torstain 10.5.2018 Salon Seudun Sanomista

On niitä ennekin potkuja saatu

Kukaan ei tehnyt kirjaa siitä kun monitoritehdas lopetettiin, lähteä sai 800 työntekijää. Osa sai paikan kännykkäpuolelta, mutta kyllä se oli suuri juttu, ei silloin saatu mitään rahastoja tms. tai niin kuin ex-nokialaisille on ollut oma Polku-ohjelma. Vuotta aikaisemmin oli tiedotustilaisuus, missä kerrottiin että pienten monitorien tuotanto siirtyy Unkariin, mutta se ei vaikuta Salon tehtaaseen. Ja sitten tehdas ajettiin alas. Monitoritehtaan katolla luki myös Nokia, mutta mitään yhteistä ei ollut kännykkäpuolen kanssa, paitsi henkilöstöpolitiikka.