Irakissa ensimmäiset vaalit sitten Isisin lyömisen

0

Irakissa äänestettiin lauantaina maan ensimmäisissä parlamenttivaaleissa sen jälkeen, kun äärijärjestö Isis saatiin kukistettua. Pääministeri Haider al-Abadi tavoittelee uutta kautta, mutta monimutkaisen vaalijärjestelmän vuoksi yksikään ryhmittymä tuskin saa enemmistöä 329-paikkaiseen parlamenttiin.
Abadin tiukimmat haastajat ovat maan entinen pääministeri Nuri al-Maliki ja ex-liikenneministeri Hadi al-Ameri.
– Äänestän turvallisuuden, vakaan talouden ja paremman tulevaisuuden puolesta, uskoi maatyöläinen Ali Fahmi, 26.
Saddam Husseinin kukistamisen jälkeiset 15 vuotta Irakissa ovat olleet veren ja sotimisen täyttämiä. Irakissa on yli kaksi miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja äärijärjestö Isis kykenee edelleen tekemään yksittäisiä terrori-iskuja. Äänestäjät ovat myös kyllästyneitä poliittiseen eliittiin, joka nähdään korruptoituneena ja kuppikuntaisena.
Ensimmäisiä alustavia tuloksia on lupailtu kolmen päivän kuluessa.

STT

Kuvat: