Korisliigan loppuottelun ja Prisma-liigan päällekkäisyys takaa ruuhkan Salon Urheilupuistoon – onnistuuko Vilpas venyttämään finaalisarjaa?

0
Salolaisyleisölle on tarjolla tällä kaudella vielä joko yksi tai kaksi Vilppaan (kuvassa Matias Ojala) kotiottelua.

Salon Vilpas saattaa pelata kauden viimeisen kotiottelunsa miesten Korisliigassa tänään keskiviikkona. Vilppaan ja Kauhajoen Karhubasketin välinen 5. finaali alkaa Salohallissa kello 18.15, ja Suomen mestaruus on katkolla ottelusarjaa voitoin 3–1 johtavalle Karhubasketille.

Finaaliaamuna ajatukset palaavat vääjäämättä viime vuoden loppuhetkille. Vilpas oli voittanut vuoden viimeistä edellisenä päivänä Korihait vieraskentällä 44 pisteen erolla ja johti runkosarjaa kuudella pisteellä. Mikään ei viitannut muiden joukkueiden tulemiseen jatkossa ainakaan lähemmäs.

– Pakko myöntää, pelimme on aika valmista ja olemme jopa edellä aikataulua, totesi Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo uudenvuodenaaton Salon Seudun Sanomien jutussa.

Joukkueessa pelasi Iisalon (ja monen muun) mielestä kaksi korisliigakauden senhetkistä parasta pelaajaa, Aaron Jones ja Teemu Rannikko. Jotkut nostivat perustellusti kärkikolmikkoon myös takamies John Jordanin.

Kaikki vastustajat olivat hävinneet vuodenvaihteeseen mennessä vähintään seitsemän ottelua, ja valuvikoja näytti piisaavan enemmän tai vähemmän kaikilla. Esimerkiksi Karhubasketin Vilpas möyhensi tammikuun puolivälin kotipelissään 99–73, vaikka Rannikko oli sivussa ja Jordan tavallista heikommassa hyökkäysvireessä.

Viikkoa myöhemmin tapahtunut Jordanin yllättävä lähtö Belgian liigaan aiheutti pieniä kysymysmerkkejä. Jaylon Brown näytti kuitenkin täysin riittävältä korvaajalta kakkospelintekijänä ja toisaalta hyvin heittävänä sekä korille ajavana ratkaisijana.

Vilpas varmisti runkosarjan voiton hyvissä ajoin, eikä mitään hätää näyttänyt olevan vieläkään. Karhubasketin pitkä voittoputki herätti huomiota, mutta joukkueen kapea materiaali aiheutti edelleen epäilyksiä. Samat luonnehdinnat pätivät kolmanneksi kirineeseen BC Nokiaan.

Rannikon loukkaantuminen runkosarjan päätösottelussa ja heti seuraavana iltapäivänä tiedotettu kauden päättyminen herättivät paljon kysymysmerkkejä. Onhan kolmesta edellisestä Korisliigan mestaruudesta kaksi voitettu Rannikon taikuroimana. Se kolmas meni muualle Rannikon loukkaannuttua puolivälierissä.

Silti yhä edelleen Vilpas näytti mestarilta ensimmäisen loppuottelun jälkeenkin. Olihan Brown ollut aivan tarpeeksi hyvä ja se vielä jäljelle jäänyt liigan kärkipelaaja (Jones) riittävän lähellä omaa huipputasoaan polvikolhusta huolimattakin.

Ennen kaikkea mestaruusasetelmia petasi Karhubasketin epäonni loukkaantumisten kanssa. Lähtökohtaisesti ainoat varsinaiset sentterit olivat ja ainakin Samuli Vanttajan osalta myös pysyvät sivussa kauden loppuun asti. Benjamin Maxwellin tilalle tulleen Flenard Whitfieldin suoritustasoa kukaan ei osannut aavistaa ennen finaaleja.

Nyt, alle viikkoa Vilppaan 1–0-ottelujohtotilannetta myöhemmin koripalloilu on näyttänyt arvaamattomuutensa. Yhtäkkiä näyttää siltä, että liigan finaalisarjan neljä parasta pelaajaa löytyy Kauhajoelta.

Kauden mittaan ulkomaalaispelaajiensa vaihdoksissa hienosti onnistunut Karhubasket on vienyt kolmessa edellisottelussa levypallot yhteensä lukemin 131–112. Torjuntakuninkuus on siirtynyt ulottuvuudeltaan Korisliigaan jättiläismäiseltä Jonesilta 198-senttiselle Rene Rougeaulle. Vilppaan puolustus ei ole monin paikoin pysynyt mukana vastustajan nopeissa tai puolinopeissa hyökkäyksissä.

Finaalisarjan aikana ikäviä perheuutisia saaneen Jonesin kahden pisteen heittojen onnistumisprosentti on pudonnut runkosarjan 71,0:sta pudotuspelien 62,7:een. Osin tarjoilun puutteen vuoksi donkkeja nähdään enää harvakseltaan, ja viimeistely yksi vastaan yksi -tilanteista ei lukeudu miehen lukuisiin vahvuuksiin.

Kolmesta Korisliigan supertähdestä on jäljellä vain Jonesin varjo, jonka nousua parrasvaloihin Vilpas kovasti tarvitsee. Vilppaan peli ei ole vuodenvaihteen kaltaisesti valmista, vaan melkeinpä kaikkea muuta.

Kaikesta tästä huolimatta Karhubasketin Suomen mestaruus ei missään nimessä ole varma asia. Juuri nyt Vilppaan kotietu nousee äärimmäisen suureen rooliin. Tänään Salohallissa sillä on vielä kerran tilaisuus nousta ottelusarjaan mukaan, ja voitto kasvattaisi vuorostaan paineita Kauhajoella. Siellä perjantain mahdollisen kuudennen finaalin merkitys kipuaisi kattoon asti.

Osittaista vertailukohtaa voi ottaa viime vuoden finaaleista. Tuolloin Vilpas hävisi tylysti toisen loppuottelun Joensuussa, jonka jälkeen Kataja oli 2–0-ottelujohdossa yhtä tukevan oloisesti kiinni mestaruudessa kuin Karhubasket nyt. Vilpas voitti kuitenkin kaksi seuraavaa kotipeliään ja venytti mestaruuden ratkaisua, vaikka Pantteri-patsas lopulta Katajalle menikin.

Salolaisyleisön kannattaa vielä tavallistakin suositellummin saapua tänään otteluun muulla tavoin kuin henkilöautolla. Jalkapallon lasten ja nuorten Prisma-liigan ottelukierros pelataan samaan aikaan Salon Urheilupuistossa, eli osin samat parkkipaikat ovat myös jalkapalloilijoiden käytössä. Prisma-liigassa pelaa seitsemisensataa junioria, ja monet heistä ovat paikalla huoltajiensa kuskaamina.

Karhubasketin kannattajat tuovat näyttävyyttä Salohallin lisäksi linja-autoparkkiin. Karhu-faneja lähtee Saloon neljällä bussilla.