Suomen Pankki: Ennätyksellinen velkaantuminen riski sekä kotitalouksille että kansantaloudelle

0

Suomen kotitalouksien ennätyksellinen velkaantuminen on riski sekä kotitalouksille että kansantaloudelle, Suomen Pankki varoittaa Euro & talous -verkkojulkaisunsa tiedotustilaisuudessa.
Tuloihinsa ja varoihinsa nähden runsaasti velkaantuneet kotitaloudet ovat hyvin haavoittuvia, jos korot lähtevät nousuun, asuntojen hinnat laskuun tai käytettävissä olevat tulot pienenevät.
Korkea velkaantumisen taso voi myös sysätä kansantalouden vaikeuksiin laskusuhdanteessa.
– Kun velkaa on otettu kotia varten, sitä velkaa halutaan hoitaa ja tingitään mieluummin jostain muusta. Supistuva kulutus heikentää yritysten toimintaympäristöä ja lisää konkursseja, jotka lopulta aiheuttavat pankeille yritysluottotappioita, sanoi Marja Nykänen Suomen Pankin johtokunnasta.
Näin voi syntyä noidankehä.
– Luottotappiot heikentävät pankkien vakavaraisuutta ja luotonantokykyä. Luotonannon ehtyminen vaimentaa kokonaiskysyntää, mikä syventää taantumaa entisestään.

Taloyhtiöiden lainat kasvattavat velkataakkaa

Asuntolainojen lisäksi kotitalouksien velkojen määrää lisäävät taloyhtiöiden ottamat lainat, joilla rahoitetaan yleensä remontteja.
Suomen Pankki nimeää velkaantumisen riskitekijöiksi myös kulutusluottojen ehtojen kevenemisen ja uudet digitalisaation mahdollistamat tavat ottaa lainaa. Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat Euroopan huippua verkon kautta myönnettävien luottojen käytössä.
– Kun sähköinen raha-asiointi yleistyy, kuluttajien talouslukutaidon ja oman talouden hallinnan merkitys korostuu. Ja vaikka uudet innovaatiot ovat tärkeitä, ei saisi unohtaa säännellä niiden lieveilmiöitä, Nykänen sanoo.

STT

Kuvat: