Italian poliittinen kriisi sysää korkoja nousuun ja pörssejä laskuun – taloustieteilijä Carlo Cottarelli yrittää koota Italiaan virkamieshallitusta

0

Italian mutkistunut poliittinen tilanne on edelleen sysännyt maan valtiolainojen korkoja nousuun. Kaksivuotisen valtionlainan korko nousi 1,27 prosenttiin eli ylimmilleen neljään vuoteen.
Kymmenvuotisen valtionlainan korko on noussut eilisestä ja korkoero Saksan lainoihin on revähtänyt yli kolmeen prosenttiyksikköön. Milanon pörssi oli kolmen prosentin laskussa.
Markkinoilla on herännyt huolta, että Italiassa joudutaan uusiin vaaleihin, joissa parlamenttiin voi syntyä vielä tukevammin eurovastainen enemmistö.
Tilanne on näkynyt myös pörsseissä, ja lasku Aasian markkinoilla on ollut tuntuvaa. Euron kurssi suhteessa dollariin heikkeni.
Helsingissä kurssit olivat puolenpäivän vaiheilla liki 1,7 prosentin alamäessä. Kurssit olivat selvässä laskussa myös Lontoossa, Frankfurtissa ja Pariisissa.

Cottarelli tekee turhaa työtä

Hallituksenmuodostajaksi valittu taloustieteilijä Carlo Cottarelli yrittää koota Italiaan virkamieshallitusta, vaikka on lähes varmaa, ettei parlamentti tule sitä hyväksymään. Cottarellin epäonnistuminen merkitsisi sitä, että maassa pidetään uudet vaalit elokuun jälkeen.
Italia on ollut ilman hallitusta maaliskuun vaaleista saakka. Vaaleissa menestyneiden populistisen Viiden tähden liikkeen ja oikeistolaisen Legan kaavailema hallitus jäi toteutumatta, koska presidentti Sergio Mattarella ei hyväksynyt puolueiden talousministeriksi tarjoamaa euroskeptikkoa Paolo Savonaa.
Savona on haukkunut euroa ”saksalaishäkiksi” ja sanonut, että Italian olisi tehtävä suunnitelma euroalueesta erkanemiseksi.
Cottarellin pyytäminen hallitustunnustelijaksi raivostutti hallitusta yrittäneet puolueet, jotka ovat vaatineet jopa Mattarellan panemista viralta. Legan johtajan Matteo Salvinin mukaan hallituksen torppasivat ”markkinavoimat, Berliini ja Pariisi”.
Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio usutti puolueen kannattajia saapumaan mielenosoitukseen Roomaan lauantaina, jolloin juhlistetaan Italian muuttumista tasavallaksi vuonna 1946.

STT

Kuvat: