Tulvat jatkuvat Tornionjoella ja Ounasjoella

1

Tornionjoella varaudutaan tulvatilanteen pahenemiseen, ilmoittavat Tulvakeskus ja Lapin ely-keskus tiedotteessaan.
Tornionjoen vedenpinta nousee yhä noin 15 senttimetriä vuorokaudessa. Tämänhetkisen ennusteen mukaan tulvahuippu jää tulvapenkereen alapuolelle.
Loppuviikoksi luvatut sateet uhkaavat kuitenkin nostaa vedenpintaa. Jos vedenkorkeus nousee Näränperän tulvapenkereen tasolle, Näräntien kulku katkaistaan ja tienpenkkaa korotetaan.
Tornio-Haaparanta-alueella pelastuslaitokset, kaupungit sekä Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat varautuneet tulviin eri tavoin.
Kittilässä Ounasjoen nousu on pysähtynyt, mutta torstaille ja perjantaille ennustetut runsaat sateet saattavat nostaa vedenpintaa. Evakuointitarvetta arvioidaan keskiviikkona.
Rovaniemen alueella vedenpinnan oletetaan nousevan vielä noin 20 senttimetriä.
Sekä Kemijoen että Ivalon virtaamat ovat kääntyneet laskuun. Kemijärven juoksutusta voidaan tarvittaessa pienentää Rovaniemen suojelemiseksi.

STT

Kuvat:

juippi

Jos yhdellä vaikkapa rantapuuhun sidotun moottoriveneen perämoottorilla nopeutettaisiin suistoalueen kapeikkokohtien virtaamaa vaikkapa 3 kuutiometrillä per sekunti, ja tällainen moottori pyörisi vaikkapa 20 h/vrk, yhdellä tällaisella saataisiin pienennettyä tulvaa 200 000 kuutiometrillä vuorokaudessa. 200 000 kuutiometriä vastaa 20 cm vesipatjaa neliökilometrin tulva-alueella. Eli siis jos tulvavesi nousee 15 cm vuorokaudessa, niin eikös periaatteessa sen pystyisi saada pakotettua laskemaan 5 cm vuorokaudessa, jos olisi yksi moottorivene huutamassa jokaista tulva-alue-neliökilometriä kohden. Eikö vain? Toinen tapa selviytyä suistoalueen tulvista olisi mataloittaa/ koskittaa yläjuoksua siirtolohkarein, jolloin veden virtaus hidastuisi ja yläjuoksulla tulvisi enemmän, alajuoksulla vastaavasti vähemmän. Kolmas tapa olisi padota suoalueita, ojia, sivujokia ym uomia… Lue lisää »