HS-gallup: SDP:n asema kärjessä yhä vahvempi, kokoomuksen kannatus putosi alle 20 prosenttiin

5

SDP on Helsingin Sanomien tuoreen gallupin mukaan nyt ainoa puolue, jonka kannatus on yli 20 prosentissa. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, puolue keräisi gallupin mukaan 21,6 prosenttia äänistä.
Toiseksi suosituin puolue on kokoomus, jonka kannatus on laskenut alle 20 prosenttiin. HS:n edellisessä gallupissa puolueen kannatus oli 20,5 prosentissa. Nyt puoluetta äänestäisi 19,7 prosenttia.
Kolmantena on keskusta 15,8 prosentilla. Sen kannatuksessa ei ole viime kuukausina juuri tapahtunut muutoksia, HS kirjoittaa.
Vihreille sen sijaan tuli laskua 0,7 prosenttiyksikköä edelliseen mielipidemittaukseen nähden. Vihreiden kannatus on nyt 13,5 prosenttia, ja luku on laskenut laskemistaan.
Viidentenä on vasemmistoliitto 9,2 prosentilla ja kuudentena perussuomalaiset 8,0 prosentilla. Kummankin puolueen kannatus kasvoi hieman. RKP:n, kristillisdemokraattien ja sinisten lukemat pysyivät käytännössä samoissa lukemissa edelliseen gallupiin nähden, HS kertoo. RKP:n kannatus on nyt 4,5 prosenttia, kristillisdemokraattien 3,9 prosenttia ja sinisten 1,7 prosenttia.
HS:n tuoreimman gallupin teki Kantar TNS touko-kesäkuussa. Tutkimukseen osallistui reilut 2 400 ihmistä. Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005718665.html

STT

Kuvat:

Juhani Tanski

Sipilän edeltäjä Mari Kiviniemi ilmoitti keväällä 2012 jättävän paikkansa puheenjohtajana, kun keskustan kannatus oli 16,7 prosenttia. Sipilän hallituksen aikana kannatus on jo nyt syöksynyt senkin alle.

Sipilä hehkutti puoluekokouksessa kannatauksen kääntyneen nousuun Ylen yhden mittauksen perusteella. Hehkutus näyttää ennenaikaiselta, koska muiden kyselyjen mukaan mitään nousua ei ole näkyvissä.

Sote-ryöstön ja lääniuudistuksen karilleajo näyttää koko ajan varmemmalta, mikä alkaa painaa keskustan ja kokoomuksen kannatusta voimakkaasti alaspäin. Sinisen takiaispuolueen kannatus ei paljoa pysty laskemaan, koska sitä on vain runsas prosenttiyksikkö.

Juhani Tanski

Hesarin puoluegallupin mukaan hallituspuolueiden – Sipilän termein boshevikkien (enemmistön) kannatus on 37,2 %
Mensheviikkien (”opposition” ja eduskunnan ulkopuolisten puolueiden, vähemmistön) kannatus on 62,8 %.
Järjestetäänkö insinööreille suunnattuja kansakoulun tai peruskoulun ala-asteen prosenttilaskun preppauskursseja missään?

Urpo

Ilman muuta soten tilanne painaa hallitusta. Mutta gallupit ovat hauskoja. Demarit kokeilivat jo vuorollaan soteratkaisua. Nyt kansa äänestää demareita, kun kokoomus ja keskusta ei saa ratkaisua aikaan.

Markku

Viime kaudella soten esti toteutumasta kokoomus, joka silloin yritti saada tämän yksityistämisen aikaan. Onneksi silloin demarit sai sen estettyä.

Urpo

Sen tuloksena vaaleissa demarien kannatus jäi samalle tasolle missä kepu on nyt.