Sähköt poikki 867:lta Lounais-Suomessa

6

Sähköt olivat poikki Lounais-Suomessa tiistaina kello 19.30 yli 800:lta asiakkaalta Carunan häiriökartan mukaan. Viat ovat enimmäkseen Vaskion ja Kiskon suunnilla. Enimmillään sähköt olivat poikki lähes 1600 asiakkaalta iltaseitsemän paikkeilla.

Ei pitänyt tulla katkoksia

Miksi alueella, jossa sähkökaapelit ovat maan alla, oli sähkökatkos? Eihän puuskittaisen tuulen pitäisi kaapeleihin vaikuttaa?

Eikä ole ensimmäinen kerta. Eikö juuri se, että sähköt vedetään maan alle, pitänyt vaikuttaa, ettei katkoksia tule? Vai onko taas joku vetänyt väärästä vivusta?

Hhameenoja

Minäkin odotan Carunan selostusta katkon syystä. Meillä katkos osui samaan aikaan kuin salama iski kerran.

Entä jos on tulossa enemmän salamointia? Onko edelleen oltava valmis kiskomaan sähkökaapelit verkosta?

SH

Jos ukkostaa, kannattaa ottaa elektroniikkalaitteet irti sähköverkosta, kuten tietokoneet, televisiot ja muut herkästi rikkoutuvat kodin elektroniikkalaitteet.

Jerppu

Kyllä minäkin kovasti ihmettelen sitä, kun meilläkin sähkön siirtomaksu nousee ja nousee, mutta mitään parannustöitä ei tehdä. Joka tuulenpuuska ja salamanisku katkaisee sähköt ja miksei katkaisisi, kun samat, puoliksi lahonneet sähkötolpat kenottavat puiden välissä niin kuin jo vuosikymmeniä ovat tehneet. Nuo siirtomaksujen korotukset olisi voinut kyllä sitoa maakaapelointiin niin, että vasta kaapeloinnin toteuduttua siirtoyhtiö olisi saanut nostaa maksuja. Nyt maksamme potentiaalisista tai jonkun toisten asiakkaiden verkonparannuksista. Yhtään Carunan työntekijää ei ole näkynyt mailla halmeilla. Aika harvassa ovat ne yritykset nykyään, jotka voivat tällä tavoin aina vain nostaa hintojaan antamatta mitään vastinetta korotuksille. Sähköverkko on luonnollinen monopoli ja sen verran olennaista… Lue lisää »

Kansa maksaa

Toivottavasti sote-palveluille ei tule uudistusten myötä käymään samoin kuin valtio-omisteisen Fortumin myydessä sähköverkot Carunalle: kustannukset nousevat, ja suuret terveysalan toimijat keräävät voitot veroparatiiseihin, ja veronmaksajat maksavat.

Jerppu

No sen nyt on täysin varma asia, että hinnat tulevat nousemaan ja palvelut heikkenemään. Yritysten tavoitteet on peräti kirjattu lakiin, yrityksen tavoitteena on tuottaa voittoa omistajalleen eikä tehdä mitään hyväntekeväisyyttä.

Kaikki ulkoistaminen ja yksityistäminen nostaa hintoja ja heikentää palveluita juuri tästä syystä: mitä isommat tulot ja pienemmät menot, sitä enemmän omistajille voittoa. Nämä ovat lopulta hyvin yksinkertaisia asioita, pitää katsoa kaikenlaisen tarkoituksellisen monimutkaistamisen ja muun sumutuksen ohi ja nähdä se asian ydin.

Sähköt muuten olivat poikki eilenkin, ties miten monennen kerran tämän kuun aikana. Ei tuntunut tuulen virettäkään, ei satanut eikä ukkostanut, eikä varmasti ollut lunta puissa.