Sisäministeri: Saksa alkaa käännyttää turvapaikanhakijoita, jos sopua ei löydy

0

Saksa alkaa heinäkuusta lähtien käännyttää turvapaikanhakijoita rajoillaan. Näin uhkaa maan sisäministeri Horst Seehofer, jonka mukaan näin käy, jos liittokansleri Angela Merkel ei sitä ennen löydä yhteistä eurooppalaista ratkaisua asiaan.
Merkel sanoi, että hän aikoo etsiä ratkaisua pakolaiskysymykseen EU-kokouksessa kesäkuun lopussa, ja torjui Seehoferin uhkauksen. Merkelin mukaan ihmisiä ei alettaisi automaattisesti käännyttää, vaikka ratkaisua ei löytyisikään.
Merkel varoitti Seehoferia uhmaamasta häntä sanoen, että hän on lopulta vastuussa hallinnon linjasta. Seehofer sanoi, että Saksan on muutettava suuntaansa maahanmuuton suhteen. Hän on pitkään ollut yksi Merkelin kiivaimmista kriitikoista.
– En voi sanoa, että tilanne olisi hallussamme, Seehofer totesi lehdistötilaisuudessa tavattuaan puolueensa johtoa.
Seehoferin CSU-puolue päätyi maanantaina yksimielisesti tukemaan hänen vaatimustaan. Jos Seehofer uhmaa Merkeliä ja toteuttaa uhkauksensa, Merkelin olisi mahdollisesti erotettava hänet. Se saattaisi tarkoittaa myös CSU:n ja Merkelin CDU-puolueen yhteisen hallitustaipaleen loppua.
Seehofer sanoi kuitenkin Bild-lehdelle, että CSU:n aikeissa ei ole kaataa Merkeliä tai rikkoa hallituskoalitiota.

Yhteiseurooppalainen ratkaisu työn takana

Saksaan on vuoden 2015 jälkeen saapunut yli miljoona turvapaikanhakijaa. Seehoferin suunnitelman mukaan Saksan rajoilta käännytettäisiin turvapaikanhakijat, jotka on jo rekisteröity turvapaikanhakijoiksi toiseen EU-maahan.
CSU:n hallituskumppani, Merkelin CDU-puolue vastustaa suunnitelmaa ja haluaa käännytyksiin yhtenäisen linjauksen EU:ssa. Merkel on varoittanut, että Seehoferin päätös voisi jättää Etelä-Euroopan maat yksin huolehtimaan maahantulijoista.
– Saksan toiminta ratkaisee, pysyykö Eurooppa yhtenäisenä vai ei, Merkel sanoi puolueensa johdolle paikallaolijoiden mukaan.
Merkelillä on vaikea tehtävä. Puola ja Unkari ovat vastustaneet suunnitelmia alusta alkaen tai kieltäytyneet ottamasta vastaan pakolaisia. Myös Italian ja Itävallan oikeistolaiset hallitukset hangoittelevat vastaan. Saksalaismedian mukaan olisi ihme, jos Merkel selviäisi voittajana seuraavasta EU-kokouksesta.
Merkel sai syyskuussa kaikkien aikojen heikoimman vaalituloksensa. Hänen pakolaispolitiikkansa on jakanut saksalaisia, ja syksyn vaaleissa äärioikeistolainen Alternative für Deutschland -puolue sai ensimmäistä kertaa paikkoja liittopäivillä.

https://www.bild.de/politik/inland/angela-merkel/wer-ueberlebt-den-machtkampf-56029262.bild.html

STT

Kuvat: