Salon keskustan kehittäminen aloitetaan ensi vuonna avaamalla kirjaston piha aukioksi Vilhonkadulle. Näin tapahtuu, jos kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunkikehityslautakunnan yksimielisen esityksen.

Kirjaston pihan avaaminen ja kunnostaminen liittyy Salon katuympäristölliseen yleissuunnitelmaan, jonka lautakunta hyväksyi viime viikolla. Ydinkeskustaan painottuva Visio 2035 lisää kaupunkilaisten oleskeluun ja kuljeskeluun tarkoitettua julkista tilaa.

Lue 27.6.2018

Mirja Barbey-Lallia

On jo aika Salon ryhdistäytyä ja siistiä aukiot ja joen ranta.

Keijo K.

Onhan se niin, että päättäjät eivät ehkä edes muista, että Salo on laaja kaupunki alueellisesti.

Keskusta onkin viime vuosina jäänyt kehityksessä jälkeen, kun muita alueita on niin paljon kehitetty. Kehittäminen on kylläkin ollut paljolti sitä palvelujen lakkauttamista, mutta on se kehitystä sekin.

Visio 2035 toivottaa kaikki syrjäkulmien asujat kehittyvää keskustaa ihailemaan.

Mansikat muualta jatkossa

Torikaupan kehittämiseksi toivon vartin parkkipaikkoja torin reunalle. Kun äkkiä aikoo hakea mansikkalitran tai savukalaa tms, torivarren parkkipaikat ovat kaikki täynnä.
Eilen aamupäivällä löytyi vapaa ruutu. Laitoin parkkikiekon näkyvästi tuulilasiin ja suuntasin torille. 10 autoa rivissä ja vain yhdellä toisella oli parkkikiekko.
Turhaa on yrittäjien taannoinen huoli parkkipaikkojen puolesta terassia vastaan. Kaupunkilaiset itse pitävät asiakkaat kaukana liikkeistä.

Mamma

Samoin, ostaisimme muutakin Salon torilta mutta eipä ole pysäköintipaikkaa. Invapaikoissa samat autot vaikka kuinka kauan. Torikaffilat kiittävät mutta ostoksille on aurinkopäivinä turha yrittää. Eriarvoisia yrittäjiä torilla.

Urpo

Ihan kulman taakse Helsingintielle olen kauimmillaan joutunut auton jättämään torilla käynnin ajaksi. 227 m näyttää olevan sieltä matkaa torin keskelle. Mittakaavan tuohon saa, kun katsotaan matka torin päästä päähän, noin 100 m. Halikon Prismassa oven edustan parkkipaikalta kierros maitokaapin kautta takaisin tekee n. 500 m.

Että kovin kuulostaa kohtuuttomilta nämä puheet parkkipaikkojen vähyydestä.

Vartin parkki

Turha sellaisia vartin rajoituksia on keksiä, kun pidempiäkään parkkiaikoja ei kukaan ehdi tai viitsi valvoa.
Urpon kanssa olen samoilla linjoilla, että paikka yleensä löytyy heti, kunhan suosiolla etsii aavistuksen loitommalta torin keskipisteestä. Iltatorit ovat poikkeus, mm. siksi en niillä käykään.

Z.Z.Zalolainen

On vaikea sanoa, tuleeko tuosta kirjaston-aita-purusta hyvä. Mielestäni nykyinen aidattu piha toimii aika hyvin rauhallisena alueena, erotuksena katualueesta. Aitaamaton alue saattaa muodostua sikailupaikaksi. Sikstoiseks, Salolla ei ole rahaa tuollaiseen muutokseen.

Peltari

Nyt kuulostaa hyvältä, tämä puskapiha yleiseen käyttöön. Rakennus on erittäin hyvää arkkitehtuuria Salossa.

Esteetön kulku

Jätän auton aina Plazan parkkihalliin. Sieltä on lyhyt kävelymatka torille. Oletteko kokeilleet? On ihan torin vieressä. Pyörätuolillakin pääsee.

Maija

Muistutan, että virallisesti Plazan parkkipaikat on tarkoitettu Plazan asiakkaille.

Torin varrella on riittävästi parkkipaikkoja, jahka ne kolme tuntia kahvilla istuvat jättävät autonsa Plazan tukkeeksi. Nopeasti torilta ostoksensa hakeville vapautuisi näin parkkipaikkoja torin vierestä.

Kirjaston umpipihan ”avaus” ei saa minun ääntäni. Aita sopii paikalleen ja rauhoittaa kirjaston pihan. Mutta siellä pihalla voisi järjestää kesäaikaan pienimuotoisia tapahtumia.

Jari Virtanen

Kun torilla ei myydä esimerkiksi maitoa, niin on kätevää auto Plazaan parkkiin. Torilta määrätyt ostokset mukaan, loput Plazan marketista. Plazalta voi tarttua muutakin mukaan mökille.

Kyllä silloin katson olevani Plazan asiakas myös ja luulen, että sielläkin ollaan tyytyväisiä, eikä paikat siellä lopu.

Toisaalta, jos pistäydyn torilla vain kahvilla, niin aina löytää paikan, vaikkapa siitä Rummunlyöjänkadulta. Todella ärsyttävää tämä joidenkin salolaisten urputus parkkipaikoista.

Tekisikö joskus ihan hyvää lähteä tutustumaan Salon ulkopuolelle sivistyksen pariin. Muualla ihmiset kävelevät mielellään kaupungissa, eivätkä vaadi autoaan ajettavaksi myymälän tuulikaappiin, noin kuvannollisesti.

veikko

Onko Salon kehittäminen pelkkää purkamista ja vanhasta luopumista? Kirjaston hieno aita puretaan, nousukaistat 110-tieltä puretaan ja Perniöntie puretaan yksikaistaiseksi! Liikenteen sujuvuutta ei auteta hyviksi koetuilla ympyröillä jne. Voisiko sinne kehityslautakuntaan valita puolet kehittäjiä purkajien tilalle?

Moottoritie on kuuma

Asfalttia on liikaa.

keijo.k

Kun tämä keskustan kehittäminen on vauhdissa, niin Perniöntien kavennus kannattaisi ehkä kokeilla ensin esteiden avulla (betoniporsaat ja keilat). Pieleen mennyt suunnittelu ei toisi niin suuria taloudellisia menetyksiä. Hyvä kokeiluajankohta olisi esimerkiksi Salovolley-lentopallotapahtuma.