Tänään vietetään luonnonkukkien päivää

0
Luonnonkukkien päivän teemakasvi on metsätähti. Kuva: TS/Timo Harju

Tänään sunnuntaina vietetään yhteispohjoismaista luonnonkukkien päivää. Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji. Vuoden 2018 teemalaji on metsätähti.

– Metsätähti on metsissä kasvavista kukista yksinkertaisuudessaan tyylikkäimpiä. Sen valkoiset tähtikukat tuovat hauskasti tuiketta muutoin tummasävyiseen metsänpohjaan, kertoo turkulainen biologi Jussi Lampinen.

Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2003.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Opastettuja kasviretkiä järjestetään yhteensä 76 eri puolilla Suomea.