Yksi monista

0

Arvoisa toimitus, lähestyn Teitä, jotta tulisin otetuksi huomioon positiivisinta salolaista valittaessa. Voisin käyttää nimimerkkejä ”yksi monista”, ”kyllästynyt veronmaksaja” tai ”valveutunut valvoja”, mutta menköön nyt kokonaan ilman allekirjoitusta, ettei tule jälkipuheita.
Jälkipuheet ovat nimittäin turhimpia puheita. Silloin pitää avata suunsa, kun on sen aika, ei jälkeenpäin. Vaikka mitenkä sanot, jos kukaan ei tule kysymään? Ehdottomasti pitää kysyä kansalaisilta, jos tehdään mitä tahansa: liitytään Natoon tai kaivetaan meidän kadulle koko kesäksi kuoppa. Mutta älkää lähettäkö tekstareita tai sähköposteja, älkääkä ainakaan soittako. Minä en vastaa, sillä siellä on kuitenkin puhelinmyyjä tai gallupin tekijä.

Ja kyllä sekin taas paljasti, että kaikki on maailmassa aivan nurin päin, kun torille tuotiin lentopalloilijoille kuormakaupalla hiekkaa keskellä kesää. Kun talvi tulee, niin saadaan nähdä, että hiekkaa ei ole missään, vaikka olisi kuinka liukasta. Ja jos sitä on, se jää kiinni kenkiin ja kulkeutuu sisälle, ja tulee turhaa siivoamista.
Toiset vihaavat koiria ja toiset kissoja, ja minä olen vihainen siitä, että mokomista järjettömistä luontokappaleista meuhkataan niin kamalasti. Laitettaisiin elukat samaan häkkiin, niin kyllä tulisi hetken päästä rauhallista. Se olisi kyllä toisaalta eläinrääkkäystä. Kaikki ne eläimiä saavat pitääkin, eivätkä viranomaiset voi mitään.

Iltaisin ei saa siunaamaan rauhaa, kun mopopojat – ja on siellä tyttöjäkin – päristelevät ympäriinsä ja huutelevat toisilleen. Mikseivät ne osta sähköpolkupyöriä? Ne olisivat paljon hiljaisempia. Toisaalta niillä ajavat aikuisetkin jalkakäytävillä, vaikka onhan siellä tilaa, kun kaikki kulkevat lyhyetkin matkat autolla. Kaupan eteen pitää päästä. Niin että minkä kaupan? Eihän täällä ole enää mitään, kun kaikki lopettavat.
Ovat ne sähköpyörät kyllä niin kalliita, että täytyy ihmetellä, mistä ihmisillä on niihin rahaa.

Sote-uudistuksesta on pakko sanoa, että se kyllä tarvitaan, mutta ei sellaisena kuin nyt puuhataan. Ymmärtääkseni yhteiset rahat ollaan antamassa noin vain suurille kansainvälisille terveysfirmoille. Ei niin saa tehdä, vaikka kyllä terveyskeskuksessa on kyllä liian pitkät jonot. Mutta eivät ne lyhene sillä, että nimi vaihtuu katolla. Ihmisten pitäisi pitää itsestään parempaa huolta ja kuntoilla, eikä sairastella. Luulosairaat ja laiskat täyttävät odotushuoneet, ja minultakin meni puoli päivää, kun piti saada sairaslomaa, että pääsin mökille jo torstaina.
Valinnanvapaudesta puhutaan ihan liikaa. Ei sellaista ole. Jos oli heila helluntaina, ei ole valinnanvapautta juhannuksena.