Essut kuuluivat arkeen ja juhlaan – Somerolla esillä esiliinoja vuosikymmenien varrelta

0
Pirkko-Leena Lavikainen esittelee Finlaysonin kankaasta tehtyä värikästä esiliinaa.

Somerolainen Pirkko-Leena Lavikainen yllättyi oman äitinsä jäämistöä selvittäessään siitä, kuinka paljon mukana oli esiliinoja. Lavikainen pisti äitinsä säästämät suvun naisten käyttämät essut hyvään säilöön. Nyt esiliinoja voi ihastella Somerolla Svenssonin torpan näyttelyssä, johon on tuotu essuja myös muualta.

Lavikainen korostaa, että essut kuuluivat aiemmin oleellisesti ihmisten arkeen. Esiliinoja ei unohdettu myöskään juhlissa, jolloin kahvia tarjoiltiin paremmissa essuissa. Lavikainen itse käytti esiliinaa kansakoulussa 50-luvulla muiden tyttöjen tavoin.

Someron Karjalaseuran Esiliinoja kautta aikojen -näyttely on avoinna Somerolla Svenssonin torpassa (Vanhatie 20) 29. heinäkuuta saakka. Torpan ovet ovat avoinna maanantaista lauantaihin kello 9–13.