EtnoSalo-festivaali purkaa voodoon myyttejä – esillä kattava kokoelma voodoo-naamioita

0
Ripustamattomia voodoo-naamioita. Kuva: SSS/Onni Niemi

Monikulttuurisuutta juhlistava EtnoSalo-festivaali järjestetään tänä vuonna Bizarren tiloissa heinäkuun 28. päivä. Kahtena aikaisempana vuonna tapahtuma on järjestetty ulkona Vuohensaaressa, mutta nyt festivaali luo nahkansa ja muuttuu kaupunkifestivaaliksi.

– Ihmisten on helpompi päästä tapahtumapaikalle, sillä tapahtuma järjestetään nyt kaupungin keskustassa. Lisäksi ei tarvitse pelätä sadetta, Bizarren yrittäjä ja tapahtumajärjestäjä Sanna Jousi kertoo.

 

Tänä vuonna yksi tapahtuman pääteema on voodoo. Bizarren perustaja ja EtnoSalon järjestäjä Gildas Houessou on kotoisin Länsi-Afrikan Beninistä, voodoon syntykehdosta, ja kertoo haluavansa tuoda voodoota esiin positiivisessa sävyssä.

– Kaikki tuntevat voodoon populaarikulttuurin kautta outona ja pelottavana. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan tärkeä osa arkista toimintaa, Housessou sanoo.

Ennen kaikkea voodoossa on hänen mukaansa kyse yhdessäolosta, koska voodoo-rituaali kerää usein ihmiset yhteen musiikin, tanssin ja ruokailun merkeissä.

 

Tapahtumassa nähdään tänä vuonna esimerkiksi voodoo-aiheista kasvomaalausta, tanssia ja oikea voodoo-rituaali. Lisäksi Housessou on koonnut kattavan voodoo-naamioita esittelevän näyttelyn, joka on vaatinut aikaa, vaivaa ja ajokilometrejä.

– Olen tehnyt kolme reissua Turkuun ja Helsinkiin naamioiden perässä, sillä suuri osa näyttelyn naamioista on haettu yksityishenkilöiltä. Niihin liittyy mittavasti tunnearvoa ja muistoja, koska naamiot ovat usein peräisin Afrikan-matkoilta, Houessou kertoo.

Lue lisää päivän lehdestä!