Hajalan uudessa kyläkaavassa yli 80 uutta omakotitonttia

6
Hajalan kyläyhdistys lämmittää kesäkeskiviikkoisin Hajalan metsästysseuran saunan Myllytyryn lammella. Kyläyhdistyksen puheenjohtajan Sini Piintilän mukaan MLL:n Myllytyryllä järjestämään uimakouluun tulee lapsia Paimiostakin.

Uusi kyläkaava tuo Hajalaan yli 80 tonttia. Lisäys on suuri, sillä nykyään alueella on noin 120 asuntoa.

Valtaosa tonteista sijoittuu yksityisten maille. Kaupunki omistaa runsaan 1 200 hehtaarin kaava-alueesta vain 60 hehtaaria.

Uudet asuntotontit ovat enimmäkseen nykyisen asutuksen läheisyydessä Vanhan Turuntien ja Tapiolantien varrella. Uusi alue on Saarimäen metsäalue Hajalan kyläkeskuksen ja koulun välissä. Sinne tulee yli 20 uutta omakotitalotonttia.

Omakotitonttien lisäksi kaavassa varaudutaan myös yritysten tarpeisiin. Yritystontit tulevat keskelle kylää junaradan varteen.

Hajalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sini Piintilä kehuu kauan odotettua kaavaa:

– Siihen on sisällytetty kaikki kehityksen elementit. Mukana on varaus rautatieasemallekin.

Hajalan kyläyhdistys ja Salon kaupunkisuunnittelu tekivät vuosina 2011–2012 yhdessä toiminnallisen kyläsuunnitelman. Sen yhteydessä tehtiin myös alustava kyläkaavaluonnos. Kaupungin luokittelussa Hajala on koulukylä, jossa tavoitteena on kyläkoulun säilyttäminen.

– Koulu ja päiväkoti ovat ensiarvoisen tärkeitä vetovoimatekijöitä, Piintilä sanoo.

Hajalan päiväkodin kohtalosta väännettiin kättä viime syksy ja talvi. Lopputulos oli, että päiväkoti korjataan.

Kyläyleiskaavan perusteella voidaan myöntää rakennuslupia. Normaalisti rakennusluvan myöntämistä asemakaava-alueen ulkopuolella edeltää suunnittelutarveharkinta.

Suurin osa yleiskaava-alueesta on uudisrakentamisen jälkeenkin metsää ja valtakunnallisesti arvokasta peltomaiemaa.

Kyläyleiskaavaluonnos tulee nähtäville loppukesästä.

Lue aiheesta lisää maanantain Salon Seudun Sanomista.

Grynderi

Ketä sinne Hajalaan niin innokkaasti muuttamassa? Salon keskustan tuntumassa palveluiden lähellä vapaita tontteja kymmeniä, eivätkä kelpaa kenellekään!

Urpo

Tuollainen määrä tontteja riittää pitkäksi aikaa, mitään ostoryntäystä Hajalaan tuskin kukaan odottaa. Silti on surullista, että ensimmäinen kommentti Salon tästä kehittämispyrkimyksestä on negatiivinen. Itse iloitsen siitä, että Salossa näkyy valopilkkuja kehityksen suunnassa ja aletaan ymmärtää edes yrittää hyödyntää niitä vahvuuksia, mitä meillä on sen sijaan, että kliseemäisten ratkaisujen kanssa hakataan päätä betoniseinään. Kannattaa myös miettiä, miksi keskustan tontit eivät kelpaa. Ja kannattaako jatkaa huonosti kauppaansa tekevän tavaran myyntiä vai miettiä, mikä kelpaisi paremmin. Hajalasta on paljon mukavampi kulkea töihin Turkuun kuin Salon keskustasta. Matka-aika siinä vain puolittuu, ei sen enempää. Seuraavaksi sitten Tavolan kaava ja lisää Somerontien ja Muurlan suuntaan.… Lue lisää »

Tervetuloa Hajalaan!

Hajalasta on mahdollista hankkia edullisesti ja moottoritien ansiosta hyvien yhteyksien varrelta suurikokoinen luonnonläheinen tontti joko pelto- tai metsämiljööstä. Tämä ei kaikkialla ole mahdollista!
Se on tuhannen tosi, että koulu, päiväkoti ja harvakseltaan liikennöivät bussit pois lukien palvelut loistavat poissa oloaan. Valintoja on tehtävä, kolikossa on aina kaksi puolta.

Hyvä paikka

Hajalassa on maisemallisten korkeuserojen ja vanhojen kauniiden rakennusten luomaa idylliä, ilman teollisuusalueiden tuomaa rekkarallia. Ihanteellinen ympäristö lapsiperheille ja tilavaa asumista arvostaville. Hienointa olisi jos kaava mahdollistaisi monimuotoisen rakentamisen uusista mummonmökeistä pienen kartanon mallisiin koteihin, postimerkkitonttien ja pakettitalojen sijaan.

Aika kevyttä

Kyllä tuo suunnitelma näyttää väkinäiseltä. Uusia tontteja siellä täällä, mitään isoa asuinaluetta ei ole suunnitteilla. Ja ovatko kaikki maanomistajat suostuneet, että heidän mailleen rakennetaan? Kiva jos oma metsä on nyt kaavoitettu tonttimaaksi, niin heti nousee verotuskin. Ja mistä ne ihmiset tulee? Ihmettelen että tälläinen kaava menee läpi, kun aikoinaan Halikon kunnalla oli todella tarkkaa mihin rakennetaan ja mitä rakennetaan ja miten soveltuu ympäristöön. Monesti kun pyysi rakennuslupaa omalle tontille, sanottiin ettei voi rakentaa, kun se haittaa alueellista kehitystä. Siitä on parikymmentä vuotta eikä mitään alueellista kehitystä ole tapahtunut. Mutta hyvä Hajala, saitte vihdoin minkä halusitte, nyt vaan kovin mainostamaan, että… Lue lisää »

Entäs Hyperloop?

Onko kaavoituksessa otettu huomioon se Hyperloop-rata? Ettei nyt vaan mene ostamaa tonttia ja sitten muutaman vuoden päästä pilarit koristaa sun pihamaata?