Harri Haataisen edessä on pakko kumartaa

0
Harri Haatainen, 40, on osallistunut Kalevan kisoihin peräti 22 kertaa.

Ensimmäinen muistikuvani Harri Haataisesta on väkevä.

Tshekin Jan Zelezny heitti toukokuussa 1996 Itä-Saksassa Jenassa edelleen voimassa olevan pöyristyttävän maailmanennätyksen 98,48. Samana päivänä Leppävirralla vasta 18-vuotias Haatainen heitti nuorten maailmanennätykseksi 82,52. Tuo Haataisen ME toimi suomalaiselle keihäskansalle närästyslääkkeenä Zeleznyn mahtiheitosta aiheutuneisiin vatsavaivoihin.

Haatainen oli 20 vuotta edellä aikaansa. Korvakoru kimalteli, paita lähti pois kuvaajan pyytäessä ja käsi haroi sliipattua surffitukkaa niin, että naisetkin alkoivat kikattaen kiinnostua kepinviskonnasta.

Kontrasti Olvia kiskoneeseen tohmajärveläiseen mörökölliin Seppo Rätyyn ja äänekoskelaiset corollaviikset väpättäen karjuneeseen Kimmo Kinnuseen oli lievästi sanottuna räikeä.

Haatainen heitti ennätyksensä 86,63 elokuussa 2001 Gatesheadissa. Seuraavana vuonna Brysselissä hänen selkänsä murtui ja samalla murtui koko ura. Haatainen yritti ruuvit selkärangassa rahisten paluuta huipulle monta kertaa, mutta paluuta entiseen ei ollut.

Kesällä 2007 Haatainen treenasi valmentajalegenda Leo Pusan johdolla Laitilan kuoppaisella keskuskentällä. Toimin tilaisuudessa sekä kesätoimittajan että keihäänpalauttajan ominaisuudessa. Yksi Haataisen heitoista lähti niin perkeleen kauas, etten ehtinyt kunnolla alta pois. Laitoin 50 sentin kolikon laskeutumispaikalle ja päätin mitata heiton, kunhan Pusa ja Haatainen olivat poistuneet paikalta.

Tutun kentänhoitajan kanssa etsimme kolikon ja levitimme 20 metrin mitan neljä kertaa täyteen mittaan. Heittoviivaan jäi silti yli kaksi metriä matkaa. En malttanut pitää tietoa itselläni, vaan kailotin pitikin munakylän raittia, että Haatainen on muuten yli kasikympin kunnossa, näettepä sitten.

Ei nähty.

Turussa luokanopettajana toimiva Haatainen on viime vuodet vetänyt yhden heittoharjoituksen viikossa ja osallistunut uskollisesti kotimaisen yleisurheilukauden huipennukseen Kalevan kisoihin.

Lauantaina Jyväskylässä käydyssä karsintakilpailussa hän heitti 69,53 ja jäi puolitoista metriä finaalipaikasta. Ennätyspitkän uran ensimmäinen Kalevan kisojen mitali ei siis tullut vielä 22:nnella yrityksellä.

Tammikuussa 40 vuotta täyttäneellä Haataisella on silti iso unelma: heittää idolinsa Jan Zeleznyn tapaan 40-vuotiaana yli 85 metriä.

Unelmaa on helppo kutsua utopiaksi. Vielä helpompaa on nauraa sille räkäisesti.

Mutta ennemmin kumarran syvään ja ihailen aikuisen miehen ilmeisesti elinikäistä rakkautta keihäänheittoa kohtaan.

Harri Haatainen – ethän lopeta ikinä.