Hirvieläinvahingot maatiloilla ja pihoilla kasvaneet

3
Petun saarellla lomailevat Kyynäräiset ovat alkaneet suojata pihansa kasveja kilpaa kauriiden ja peurojen vierailujen kanssa. Eläimet tunkevat verkkoa vasten hamutessaan meheviä kasveja ja havaitessaan pienenkin kolon, ne sujahtavat siitä läpi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salonseutulaisilla erikoiskasveja viljelevillä tiloilla, etenkin mansikkatiloilla on kyllästytty hirvieläinten aiheuttamiin vahinkoihin. Viime aikoina ongelma on pahentunut.
Sauvolaisen Järvenkylän maatilan isäntä Jari Suominen kypsyi vahinkoihin niin paljon, että laati Varsinais-Suomen riistakeskukselle ja Paimionlahden riistanhoitoyhdistykselle aloitteen paikallisen metsästysseuran kautta, jotta peuranmetsästystä tehostettaisiin ja haittahirviä poistettaisiin.
Varsinais-Suomen riistapäällikkö Mika Toivola sanookin, että maataloudelle aiheutuneet hirvieläinvahingot ovat nousseet viime syksynä voimakkaasti.
Paikoitellen etenkin pienempiä hirvieläimiä on niin paljon, että ne tunkevat myös ihmisten pihoille ja pistelevät poskeensa hyöty- ja koristekasvit.
Näin on käynyt esimerkiksi Särkisalossa Petun saarella, jossa lomailevat Armi ja Antti Kyynäräinen kuvailevat menoa kuin maailmanlopun meiningiksi.
– Nyt ne syövät kaikki, he sanovat.
Pariskunta on lomaillut saarella 40 vuotta eikä ongelma koskaan ole ollut niin paha kuin nyt. Metsäkauriit ja valkohäntäpeurat ovat tavallinen näky ihmisten pihoilla.

talvikki

Petun saaren luonto ja kasvisto oli aikanaan ainutlaatuinen. Ei ole enää. Ylisuuri hirvieläinkanta on tuhonnut monia harvinaisten kasvien esiintymiä. Tänä vuonna ilmeisesti kuivuudesta johtuen on ”hyökätty” poikkeuksellisen agressivisesti mökkien pihoille, lähes kaikki vihreä kelpaa. Rantatonttia ei saa suojattua edes aitaamalla, kun kiertävät kahlaamalla tai uimalla aidan. Tuhot pihoilla, puutarhoissa, pelloilla, erikoisviljelmillä, liikenteessä ja metsien taimikoissa nousevat koko ajan. Männyn ja koivun taimet syödään, metsät muuttuvat kuusikoiksi. Riistakeskus on laiminlyönyt sille lain mukaan kuuluvan tehtävän, riistaeläimien vahinkojen pitämisen kohtuullisina. Lupapolitiikalla, eli eri tavoin rajoittamalla metsästystä ja talviruokinnan sallimisella on pienten hirvieläinten kantaa kasvatettu tahallisesti pöyristyttäviin määriin. Vastuullinen ministeri, maa-ja metsätalousministeri, tuntuu… Lue lisää »

tytteli

Marjantuottajille vihje, hankkikaa pari hirvikoiraa vahdiksi. Ei tarvitse itse valvoa öitä.

Urpo

Miksi marjantuottajien pitäisi kasvattaa tuotannon kulurakennetta kahdella koiralla? Ainoa kestävä ratkaisu on puolittaa hirvikanta, hävittää valkohäntäpeura ja leikata metsäkauriiden määrääkin reippaasti. Talvikin kanssa olen samaa mieltä siitä, että maa- ja metsätalousministeri on pettänyt ministerivalansa hyväksyessään tällaisen katastrofin syntymisen. Toki tämän edeltäjä on samassa veneessä, mutta ei se asian merkitystä vähennä, päinvastoin. Lehdessä haastatellun riistapäällikön kommenteista paljastuu karu todellisuus. Ongelma poistuu aitaamalla ja kannan leikkaamisen esteenä on ollut tutkijoiden kanta-arvion puute. Aitaaminen ei ongelmaa poista, vaan aiheuttaa kustannuksia ja siirtää ongelman naapuriin. Yksikään vieraslaji ei kanta-arviota tarvitse eli kyse on ajan pelaamisesta. Lisäksi Salon seudulla edes hirvikannan hoitosuunitelmaa ei ole haluttu… Lue lisää »