Huono iltatorisää on vain myytti – tori-iltoina nautitaan yleensä poutaisesta säästä

0
Iltatorilla sateet ovat pikemminkin poikkeus kuin sääntö.

Salon iltatoritsäästyvät useimmiten sateilta. Tarkkoja tietoja torstain säätiedoista on saatavilla aina vuodesta 2007 asti. Vuosina 2007 ja 2009–2018 Salossa on satanut 19 tori-iltana. Kaikkiaan aikavälille mahtuu satoja iltatoreja.

Suvisalo ry:n puheenjohtaja Tarja Hiltunen kertoo, että hän on jo vuodesta 1996 saakka pitänyt kirjaa siitä, satoiko iltatorilla vai ei. Hän on merkinnyt itselleen ylös erikseen päivän ja illan sadetilanteen.

Ilmatieteen laitokselta puolestaan löytyy tunnittaisia sadetietoja aina vuoden 2013 kesäkuusta eteenpäin. Tiedot perustuvat Salon Kärkän havaintoasemalla tehtyihin mittauksiin.

 

Ilmatieteenlaitoksen ja Hiltusen tietojen perusteella näyttää siltä, että Salossa elävä myytti iltatorien jatkuvasta sateisuudesta ei pidä paikkaansa.

– Luulen, että myytti iltatorien huonosta säästä on jäänyt elämään 1990-luvulta. Silloin oli yksi vaihe, jolloin iltatorilla tosiaan satoi usein, Hiltunen sanoo.

Hänen mukaansa iltatorin sää ei vaikuta torin kävijämääriin silloin, kun illan esiintyjä on nimekäs.

Jos esiintyjä puolestaan ei ole kovin tunnettu, sade tai muuten huono sää voi pitää ihmiset loitolla. Esimerkiksi alueen kesämökkiläiset saattavat tuolloin jättää tulematta torille.

 

Lue aiheesta lisää päivän lehdestä!