Kemiönsaarelta toukokuussa löydetyn merikotkan kuolinsyy varmistui lyijymyrkytykseksi

0
Merikotkan siipiväli voi olla jopa 240 senttiä. Kuva: Aarni Nummila/Turun Sanomat

Kemiönsaarelta Strömmasta toukokuun puolivälissä kuolleena löytyneen merikotkan kuolinsyy varmistui lyijymyrkytykseksi. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai lopulliset tulokset tiistaina.

Kotkan munuaiset olivat myös pahoin vaurioituneet, mikä on lyijymyrkytyksen yhteydessä epätavallista, kertoo Eviran Marja Isomursu.

– Varmuutta ei ole siitä, johtuuko munuaisrappeuma lyijymyrkytyksestä. Yleensä lyijymyrkytys vaikuttaa maksaan, sappiteihin ja ruoansulatuskanavaan, hän kertoo.

Myrkylliset aineet ja kuivuminen ovat syitä, jotka rappeuttavat merikotkan munuaisia. Isomursun mukaan on mahdollista, että Strömmasta löytynyt merikotka ei ollut lyijymyrkytyksen vuoksi saanut tarpeeksi nestettä elimistöönsä.

Kemiönsaarelta on löytynyt huhti- ja toukokuun aikana viisi kuollutta merikotkaa. Kaksi niistä menehtyi lyijymyrkytykseen, joka on varsin yleinen merikotkien kuolinsyy.

 

Lyijy päätyy kotkien elimistöön niiden syötyä saalista tai haaskaa, joka sisältää lyijyhauleja tai luodinsirpaleita. SSS kirjoitti 29.5. maaliskuussa julkaistusta suomalaistutkimuksesta, jossa selvitettiin 123 merikotkan kuolinsyy vuosina 2000–2014. Tutkimuksen mukaan joka kolmas lintu oli menehtynyt lyijyyn.

Kemiönsaarelta kuolleena löytynyt satelliittimerikotka Cilla kuoli todennäköisesti törmäyksen seurauksena. Yksi merikotka oli ammuttu. Yhden kuolinsyy on vielä selvittämättä.

– Viisi kuollutta kotkaa yhdeltä paikkakunnalta on kieltämättä aika paljon noin lyhyen aikavälin sisällä. En tiedä, onko se puhdasta sattumaa, Isomursu sanoo.

Yhdestäkään Kemiönsaarelta kuolleena löydetystä merikotkasta ei löytynyt lintuinfluenssaa.