Paimiossa juhlistetaan August Pyölniitun uuden mietelausekokoelman julkaisua sunnuntaina

0
Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Paimiossa vietetään sunnuntaina perinteistä Pyölniittu-päivä, joka järjestetään August Pyölniitun museossa sunnuntaina.

”Paimion viisaaksi” tituleerattu August Pyölniittu (1887─1979) oli paitsi maanviljelijä myös keksijä, tiedemies, ajattelija ja matemaatikko. Hän jätti jälkeensä läjäpäin käsikirjoituksia, päiväkirjan, keksintöjä, laskelmia, esseitä ja muistiinpanoja.

Tämänkertaisen Pyölniittu-päivän teema on vasta julkaistu mietelausekokoelma Hermolepuutusta (Kustannusosakeyhtiö Sammakko). Johanna Lehto-Vahteran toimittama kirja kokoaa yhteen August Pyölniitun ajatuksia. Kirjan esipuheen on laatinut Juha Hurme.

Pyölniitun mielessä parasta hermojen lepuuttamista, siis hermolepuutusta, oli kirjoittaa päässä risteilleet ajatukset paperille.

Kello 12 alkavassa tapahtumassa teoksen katkelmia lukevat ääneen museonjohtaja Anne Sjöström ja Sammakon kustantaja Seppo Lahtinen.

Pyölniitun entiseen kotitaloon perustettu museo on toiminut säännöllisesti 1990-luvulta lähtien. Museota ylläpitää Paimion kaupunki. August Pyölniitun käsikirjoituksia säilytetään Paimion kotiseutuarkistossa.