Puhutaanko Euroopan ohi?

0
Donald Trumpin arvellaan majoittuvan helsinkiläiseen hotelliin, jonka edustalla on jo jonkin aikaa nähty mustia autoja.

Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä ensi maanantaina. Trump on jo Euroopassa. Hän osallistuu Brysselissä Nato-maiden kokoukseen.
Helsingissä järjestetään suurvaltajohtajien tapaamisen yhteydessä useita mielenosoituksia, ensimmäinen ja suurin jo sunnuntaina. Silloin Trump ja hänen puolisonsa Melanie saapuvat Suomeen. Jos Trump välittää tulotunnelmia sosiaalisessa mediassa, ne leviävät laajalti. Hänellä on yli 52 miljoonaa Twitter-seuraajaa.

Yhdysvaltain ja Venäjän – tai Neuvostoliiton – johtajat ovat tavanneet Suomessa ennenkin. Joka tapaamisella on ollut oma luonteensa.
Trumpin ja Putinin huippukokouksella on aikaisempiin kohtaamisiin verrattuna ainakin yksi selvä ero. Nyt samaan pöytään istuvat kahden suuren valtion, eivät lännen ja idän johtajat. Putinin Venäjällä ei ole itäistä blokkia, eikä Trump edusta länttä.
EU-Euroopassa ollaan pikemminkin huolissaan siitä, mistä Putin ja Trump puhuvat ja sopivat. Maanantain tapaamiseen vaikuttaa se, missä tunnelmissa Nato-kokous päättyy perjantaina. Monenkeskisiä sitoumuksia ja liittoutumia vieroksuva Trump on vaatinut Nato-maita lisäämään puolustusmenojaan ja jopa maksamaan hyvitystä Yhdysvalloille.

Trump ja Putin tulevat Suomeen käydäkseen kahdenkeskisiä neuvotteluja. Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö tapaa johtajat kahden kesken.
Niinistö totesi viime viikonloppuna Ilta-Sanomien haastattelussa, että Yhdysvallat ja Venäjä eivät voi keskusteluissaan ”puuttua Eurooppaa koskeviin asioihin ohi Euroopan”. Presidentin haastattelulausunnot ovat harkittuja, joten ilmassa tuntuu olevan epäilyä siitä, että tapaamisesta voi olla myös haittaa.

Niinistön mukaan riski sille, että Putin ja Trump ohittavat Euroopan, on kasvanut, koska EU ei ole yhtenäinen eikä tarpeeksi vahva toimija kansainvälisessä politiikassa.
Suomi ja Niinistö isännöivät suurvaltojen tapaamista, mutta eivät osallistu neuvotteluihin. Huippukokous pidetään kuitenkin EU-maan pääkaupungissa, ja sekä Putin että Trump tapaavat kahden kesken myös Niinistön, EU-maan presidentin. Se ei ole aivan merkityksetön asia.