S-ryhmän alennuskäytäntö on kurjistanut avustusjärjestöjen ruoka-apua – hävikkiruokaa ei enää tahdo jäädä seurakunnille

7
Liha- ja kalaosaston hoitaja Esa Helva tuo Pirkko ja Jouko Mäenpäälle vanhentuvat tuotteet K-Citymarketin lastauslaiturille.

Yli puoli vuotta sitten voimaan astunut alennuskäytäntö myy hyllyt tyhjiksi Salon S-kaupoissa, eikä hävikkiruokaa tahdo enää jäädä avustusjärjestöille. Yksi kärsijä tilanteessa on Salon seurakunta, jonka ruoka-apu on käytännössä yhden kortin varassa.

– Haemme K-Citymarketista ruokaa joka päivä kahden lihalaatikollisen verran. Ruoka-apu on välttämätön, koska osalla vähävaraisista ihmisistä on todellinen hätä, Salon seurakunnan ruoka-apua koordinoiva Jouko Mäenpää kertoo.

Seurakunnan kaupoilta saama ruoka-apu on vähentynyt, kun S-ryhmä muutti myöhäisillan alennuskäytäntöään. Kun aiemmin myymättä jäänyt vanhentuva ruoka annettiin hyväntekeväisyytenä erilaisille järjestöille, nyt vanhentuvista tuotteista saa 60 prosentin alennuksen kauppojen viimeisinä aukiolotunteina.

Uudistus astui voimaan viime syksynä noin 900 S-ryhmän ruokakaupassa koko maassa. Taustalla on S-ryhmän pyrkimys tehokkaampaan ruokahävikin pienentämiseen. Seurakunnille jaettavan hävikkiruoan määrä on pienentynyt koko Suomessa, kertoo kirkkohallituksen diakonia-asiantuntija Irene Nummela.

– Ei avustustyötä ole lopetettu, mutta käytännössä jaettavaa ruokaa ei enää jää jäljelle, kertoo Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n toimialajohtaja Heikki Vottonen.

Kaikki Salon S-ryhmän päivittäistavarakaupat, kuten Halikon Prisma, S-marketit ja Salet, kuuluvat SSO:hon.

Lue lisää päivän lehdestä 14.7.2018.

Kale Tiitinen

Mutta toisaalta pienituloisella opiskelijallakin varaa ostaa edes jotain muuta kuin nuudeleita

Mari

Kyllä, Kale on oikeassa. 60% alennus parantaa monen ihmisen ruuan laatua – eli sellaiset joita ilmainen apu ei kohtaa, mutta rahat ovat tiukassa ja eletään muuten paljon puurolla ja pastalla.
Kaupoilla pitää olla oikeus myydä tuotteensa, eikä odottaa että se jaetaan ilmaiseksi hävikkinä. Yhteiskunnassa on palveluita vähävaraisille. Sosiaalitukien, seurakuntien, sekä erilaisten järjestöjen tehtävä on turvata kaikille ruoka.

Perusjamppa

Saman ongelman olen todennut minäkin. Nyt vanhentuva, käyttökelpoinen ruoka myydään hyvällä alennuksella pääosin vähävaraisille eläkeläisille ja kokonaan varattomat jäävät ilman. Osuuskauppahan tästä hyötyy (henkilökunta ja politrukit) ja varattomat kärsii. Normiihmisten kannattaisi suosia yksityisiä kauppiaita, jotka edelleen antavat ylijäämän ruoka-avustuksiin.

Make

Voihan S-Ryhmä. Teet niin taikka näin, teet aina väärinpäin.

Ilari

Esimerkiksi suomen ev.lut. kirkolla on miljardiomaisuus, eikös siitä nyt luulisi riittävän köyhille leipää. On tainnut mennä raamatun opit hukkaan siinä laitoksessa.

apua tarvitseville

Totta kai yrittäjä, tässä kohtaa S-ryhmä, yrittää saada muutamia euroja jo maksamistaan tuotteista, ennenkuin ns. heittää roskiin, eli antaa seurakunnan kautta vähävaraisille.

Tyhmä kauppiashan se on, joka ei voittoa tavoittele, eikä tämä maailma muuten pyörisikään.

Eikö Salon seurakunta tässä keväällä juuri kertonut, että pystyy rakentamaan uuden seurakuntatalon velattomalla rahalla, säästöjä löytyy?

Että näin Salossa ja ehkä koko Suomessa?

keijo.k

Musta tuntuu, että iltaisin kaupoissa hyörii myös sitä porukkaa joka tekee sillä -60%.n ostollaan vielä bisnestä ? Nämä ”hyväntekijät” markkinoivat sitä kohderyhmilleen, toimittavat sen kyllä perille, mutta hyvään hintaan!